Stramproy staat stil bij 80 jaar bevrijding met herdenking

Bijgewerkt op 23 september om 08.02 uur
2 min. leestijd

Update – Op 22 september 1944 trokken de eerste soldaten van het bevrijdingsleger Stramproy binnen. Dat is vandaag precies 80 jaar geleden. Deze historische gebeurtenis werd tijdens een speciale ceremonie herdacht.

Vredesmonument

De plechtigheid vond plaats bij het vredesmonument op de hoek van de Prinses Beatrixstraat en de Willibrordusstraat. Burgemeester Vlecken en vertegenwoordigers van het Belgische Bataljon Bevrijding-5 Linie, de huidige traditiedragers van de Brigade Piron, woonden de herdenking bij. Ze luisterden gezamenlijk naar toespraken en legden kransen bij het beeld “Koningin van de Vrede” en de plaquette, die ter ere van de Brigade Piron is geplaatst. De schutterijen uit Stramproy brachten daarnaast een eerbetoon met vendels en marsmuziek, wat de ceremonie extra bijzonder maakte.

Bijzondere momenten

Twee bijzondere momenten maakten de herdenking in Stramproy extra gedenkwaardig. Bij het vredesmonument onthulden ze een plaquette, die gewijd is aan zowel militaire als burgerlijke slachtoffers van oorlogen, uit het verleden en het heden. Deze plaquette werd speciaal gemaakt voor het 80-jarige jubileum van de bevrijding van Stramproy. Rudi Vandenweyer, afgevaardigde van de Koninklijke Nationale Federatie Brigade Piron, overhandigde een herdenkingsmunt aan burgemeester Vlecken. Deze munt staat symbool voor de verbondenheid en herdenking van de bevrijding.

Activiteiten rond 80 jaar bevrijding

Na de ceremonie volgden diverse activiteiten ter ere van 80 jaar bevrijding in Stramproy. Op het grasveld aan de Sint Maartenslaan stonden oude militaire voertuigen tentoongesteld, waar bezoekers met interesse naar konden kijken. Daarnaast bood een hindernisbaan vermaak voor jong en oud. In het schoolgebouw werd een boeiende expositie gehouden met oorlogsattributen en interviews met getuigen van de oorlog, die destijds nog kinderen waren. Deze tentoonstelling kwam mede tot stand dankzij bijdragen van het Roerdriehoekmuseum en Heemkunde Stramproy.

Fietstocht door Stramproy

Daarnaast werd er een ‘Liberty’-fietstocht door Stramproy georganiseerd. Deze tocht voerde langs verschillende locaties in het dorp, die herinneren aan belangrijke gebeurtenissen uit de oorlogstijd.

Deel dit bericht
Geef reactie