Toename overlast azc: Cranendonck roept minister op tot actie

Politiek Reageer 2 min. leestijd

Budel – De gemeente Cranendonck doet een dringende oproep aan minister Faber van Asiel en Migratie om snel actie te ondernemen tegen de overlast veroorzaakt door bewoners van het asielzoekerscentrum (azc) in Budel. Burgemeester Van Kessel heeft in een brief aan de minister de ernstige situatie toegelicht en benadrukt dat deze overlast een grote impact heeft op de leefbaarheid en veiligheid in de gemeente.

Toename van incidenten azc

Volgens burgemeester Van Kessel ervaren inwoners, ondernemers en het gemeentebestuur al jaren overlast door de bewoners van het azc. “Na een korte periode van relatieve rust is de overlast de afgelopen weken weer toegenomen, met incidenten zoals diefstallen, vernielingen en bedreigingen,” verklaart Van Kessel. Ook op het COA-terrein zelf is er sprake van een toename in het aantal incidenten.

De voortdurende overlast legt een zware druk op toezichthouders, boa’s, politie en andere beveiligers. Dit veroorzaakt daarnaast onrust en polarisatie binnen de gemeente. “We hebben er echt genoeg van,” benadrukt de burgemeester.

Oproep structurele oplossing

In de brief wijst Van Kessel erop dat hij eerder al bij de vorige staatssecretaris van der Burg aandacht heeft gevraagd voor de situatie. De gemeente heeft inmiddels alle mogelijke maatregelen genomen om de overlast te beperken, maar Van Kessel geeft aan dat de gemeente slechts de symptomen kan bestrijden. “Voor een structurele oplossing zijn we afhankelijk van het COA en het ministerie,” schrijft hij. Cranendonck roept de minister dringend op om het aantal overlastgevers blijvend te verminderen.

Dringend gesprek nodig

Hoewel de gemeente positief staat tegenover de toezeggingen in de troonrede, waarin het kabinet aankondigde snel in actie te komen voor schrijnende situaties bij de azc’s in Budel en Ter Apel, uit Van Kessel zijn zorgen over de uitvoerbaarheid van sommige maatregelen op korte termijn. Hij wil daarom op korte termijn in gesprek met de minister om de problematiek in Cranendonck aan te pakken.

Bekijk de brief (PDF): https://wdg.li/ufcolht

Deel dit bericht
Geef reactie