De Nederlandse krijgsmacht breidt zich uit om het land te verdedigen, zowel nu als in de toekomst. Om dit mogelijk te maken, is meer ruimte nodig voor oefeningen, munitieopslag en het verplaatsen van bondgenoten. Defensie onderzoekt of de Weerterheide, gelegen in de gemeenten Cranendonck en Weert, kan worden uitgebreid.
Het onderzoek richt zich op vier locaties rondom het huidige defensieterrein Weerterheide (zie onderstaande afbeelding). Op maandag 23 september om 20.00 uur organiseert Defensie een informatiebijeenkomst in MFC De Borgh in Budel, waar inwoners van Cranendonck en Weert meer uitleg krijgen over het onderzoek.
Onderzoek naar uitbreidingsmogelijkheden
In heel Nederland onderzoekt Defensie verschillende opties voor uitbreiding. Het kabinet zal later de definitieve keuze maken. In juni kregen inwoners tijdens een regionale bijeenkomst de kans om met Defensie in gesprek te gaan over de ruimtevraag voor militaire doeleinden. Deze nieuwe bijeenkomst richt zich specifiek op de ruimtebehoefte in de omgeving van de Weerterheide.
Grotere behoefte aan oefenterrein
Het oefenterrein Weerterheide speelt een belangrijke rol voor Defensie. Door nieuwe technologieën en veranderde oorlogsvoering blijkt het terrein echter te klein voor volledige training. Daarom kijkt Defensie naar vier aangrenzende locaties: drie hoofdzakelijk in Cranendonck en één in Weert. Het doel is om militaire oefeningen beter aan te passen aan de moderne praktijk, waarbij ook rekening wordt gehouden met de impact op de omgeving.
Informatieavond over uitbreiding Weerterheide
Defensie organiseert op 23 september een extra informatiebijeenkomst om de uitbreidingsplannen voor de Weerterheide te bespreken. De bijeenkomst is bedoeld voor bewoners, bedrijven en andere belanghebbenden uit de onderzochte gebieden. Iedereen met vragen of ideeën over de plannen kan zich aanmelden via de website van Defensie. Er geldt een limiet op het aantal aanwezigen, dus aanmelden is verplicht.
Nationaal Programma Ruimte voor Defensie
In december 2023 begon Defensie het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie (NPRD), dat onderzoekt waar in Nederland extra ruimte voor de krijgsmacht beschikbaar is. Gedurende dit proces kregen inwoners en belanghebbenden de mogelijkheid om hun mening te delen, wat resulteerde in 2.200 zienswijzen. Tijdens de informatiebijeenkomsten in juni en juli 2024 gaf Defensie uitleg over de plannen. Eind augustus werd de ‘Nota van Reactie’ gepubliceerd, waarin de ontvangen feedback is verwerkt.
Hoe nu verder?
Het onderzoek naar geschikte locaties voor uitbreiding loopt door tot begin 2025. Vervolgens presenteert Defensie de Nationale Beleidsvisie Ruimte voor Defensie. Op basis van deze beleidsvisie kan opnieuw een zienswijze worden ingediend. Uiteindelijk neemt het kabinet de beslissing over de verdeling van ruimte, vastgelegd in de landelijke Nota Ruimte.
Hoe zit het met het azc in Budel?
In de uitnodiging voor de bijeenkomst aan omwonenden werd informatie over het azc in Budel gedeeld. Dit kan de indruk wekken dat Defensie al een besluit heeft genomen over de kazerne en de gevolgen daarvan voor het COA. Dit is echter nog niet het geval, en er wordt nog onderzocht wat de impact van de plannen zal zijn.