Unieke expositie 80 jaar bevrijding geopend in Leudal

Historie Reageer 2 min. leestijd

Haelen – Op zondag 29 september werd in het Bezoekerscentrum Leudal in Haelen de expositie over 80 jaar bevrijding feestelijk geopend. Deze unieke tentoonstelling, georganiseerd door de Studiegroep Leudal, biedt een diepgaande blik op de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog in 1944.

De expositie bestaat uit gedetailleerde diorama’s, 25 authentiek aangeklede figuren en een waardevolle collectie historische voorwerpen en documenten. Er wordt speciale aandacht gegeven aan minder bekende verhalen over de bevrijding in Midden-Limburg.

Historische voertuigen rijden door de regio

De dag begon met een rondrit van historische voertuigen door de regio. Rond 13.30 uur vond de officiële opening plaats. Hugo Levels, lid van de Studiegroep Leudal, gaf een uitgebreide toelichting op de gevechten die zich destijds in Midden-Limburg afspeelden. Aansluitend hield Luitenant-Generaal b.d. Leo Beulen, voormalig commandant van de Nederlandse strijdkrachten, een inspirerende toespraak voor de aanwezigen.

Eerste bezoekers bewonderen de tentoonstelling

Na de ceremonie kregen de aanwezige genodigden een exclusieve rondleiding door het museum. Zij waren de eersten die de tentoonstelling mochten bewonderen. De expositie is vanaf 1 oktober 2024 te bezoeken door het brede publiek en zal te zien zijn tot en met 2 maart 2025. Het bezoekerscentrum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 12.00 tot 16.00 uur. De entreeprijs is 3 euro. Kinderen tot 12 jaar en donateurs van de Studiegroep Leudal hebben gratis toegang.

Deze tentoonstelling biedt een bijzondere kans om een minder bekende kant van de bevrijding te ontdekken en meer te leren over de rijke geschiedenis van het Leudal.

Deel dit bericht
Geef reactie