Vinea Wine Events laat najaarswijnen proeven bij Hoeve Lieshout

Spotlight Reageer 6 min. leestijd

Eerst proeven, dan kopen? Op zaterdag 12 oktober krijgen wijnliefhebbers bij Hoeve Lieshout de kans om zo’n dertig verschillende najaarswijnen te proeven en zo te ontdekken wat ze zelf lekker vinden. Arjan en Esther van Vinea Wine Events helpen hen daar graag bij.

Na het doorslaande succes van hun voorjaarsproeverij vonden de wijnkenners het niet meer dan vanzelfsprekend om ook een najaarsproeverij te organiseren. “Met champagnes in plaats van rosé, zwaardere wijnen en port. Ook is er een tafeltje met kazen van Kaas & Ko om te proeven, waarmee het geheel toch weer een hele andere dimensie krijgt”, aldus Esther.

Ze legt uit dat er op de najaarsproeverij hele andere wijnen te vinden zullen zijn dan op de voorjaarsproeverij: “In de winter eten we boerenkost en wild – gerechten die zich lenen voor hele andere wijnen dan bijvoorbeeld een lichte salade en fruit. Andere druivensoorten, andere landen van herkomst, meer op hout gerijpt – het is belangrijk dat wijn en spijs elkaar aanvullen en niet overheersen. Dat laten we de bezoekers van zo’n proeverij graag zelf ervaren.”

Ontdekkingsreis door wijnland

De proeverij is dan ook te zien als een beurs waarop je heel veel kunt proeven, leren en ontdekken. “Het is een soort ontdekkingsreis door wijnland!”, lacht Arjan. Bij binnenkomst worden bezoekers verwelkomd met een glaasje cava, waarna ze de kans krijgen om rustig rond te kijken. Ze krijgen een aantal A4’tjes waarop alle najaarswijnen genummerd staan, inclusief informatie over de naam van de wijn, het land van herkomst, de druivensoort die erin verwerkt is en de prijs. Bovendien is er ruimte om eigen notities te maken bij iedere wijn. Esther: “De één geeft iedere wijn een aantal sterren, de ander zet er smileys bij en weer een ander geeft punten. Op basis daarvan zie ik wat iemand wel of niet lekker vindt en kan ik adviseren welke wijn bij diegene wel eens zeer goed in de smaak zou kunnen vallen.”

Arjan: “Als mensen een slok nemen vragen we hen ook: sta je er eigenlijk wel bij stil wat er naar binnen gaat? Wat denk je te ruiken? Wat denk je te proeven?” Wanneer ze zelf wijnen proeven, walsen en ruiken Arjan en Esther eerst. “Ruiken we bessen, of stro, of land, of aarde? De meeste mensen trekken een fles open en drinken die leeg. Maar je kunt wijn ook heel bewust beleven: wat ruik ik nou, en komt de geur die ik ophaal overeen met de smaak die ik proef?” Volgens Arjan kan de geur van een wijn heel sterk afwijken van wat de smaakpapillen registreren. “Dat maakt wijn nou zo interessant!”

Natuurproduct

Bovendien hoeft wijn niet altijd hetzelfde te smaken, zo voegt Arjan toe. “Heel veel wijnen worden gefabriceerd en gebotteld volgens een procedé. Dan staat aan de voorkant al vast in welke verhoudingen de ingrediënten erin moeten zitten. Wij zitten echter ook vaak in het segment van de wat kleinere wijnboeren, die meer experimenteren met de druiven die ze hebben. Zo’n wijnboer hoeft zich niet te houden aan dergelijke procedés, maar produceert daardoor wel ieder jaar mogelijk een nét iets andere wijn. Wij leggen onze klanten dan uit dat ze dit jaar een wijn kunnen kopen die volgend jaar, uit eenzelfde fles en met eenzelfde etiket, toch weer anders smaakt. Omdat het een natuurproduct is.”

Daarom is het volgens de wijnkenners dan ook zo belangrijk om te ontdekken wat je zelf lekker vindt. “Welke druivensoort spreekt mij aan? Hou ik van een wat vollere of juist lichte wijn? Geef ik de voorkeur aan wel of geen houtlagering? Daar komen mensen op zo’n beurs achter. Zo krijgen ze de kans om zonder direct een hele fles te moeten kopen een aantal najaarswijnen te proeven en zelf te ontdekken wat ze wel en niet lekker vinden”, legt Esther uit.

Najaarswijnen

Je hoeft tijdens de najaarsproeverij dan ook geen vaste ronde te lopen, maar Esther en Arjan adviseren je wel altijd om van lichte naar zwaardere wijnen te gaan. “Net zoals je een kerstdiner opbouwt met verschillende gangen, doe je dat ook met de wijnen. Je begint niet met een zware Bordeaux of Malbec, maar liever met een witte wijn, dan een rode en tot slot een port of champagne. En combineer je die met een maaltijd, zorg dan dat wat je eet en schenkt in balans is.” Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Dan staan Arjan en Esther voor je klaar. De najaarsproeverij is volgens hen de ideale opstap naar meer wijnkennis én -genot.

Praktische informatie

  • Datum: zaterdag 12 oktober 2024
  • Tijd: tussen 14.00 en 18.00 uur
  • Locatie: Hoeve Lieshout, Breijbaan 30 in Weert
  • Entree: € 15,- per persoon
  • Meer informatie: www.vineawineevents.nl

Deel dit bericht
Geef reactie