Weerter tiener Liselotte gaat zes weken op zeilreis

Human interest Reageer 5 min. leestijd

Liselotte Appels, een 13-jarige leerling, staat voor een bijzondere uitdaging. Volgend jaar oktober neemt ze deel aan een ruim zes weken durende zeilreis van Friesland naar Kaapverdië. Deze reis vereist veel voorbereiding, vooral omdat het dagelijks leven aan boord drastisch anders zal zijn.

Met slechts één minuut douchen per dag, geen mobiele telefoon en beperkt contact met thuis, weet Liselotte dat ze veel zal moeten doorstaan. Toch is ze vastberaden om haar droom werkelijkheid te maken en is ze volop aan het sparen.

Geld sparen voor het avontuur

Om de kosten van bijna negenduizend euro te dekken, heeft Liselotte al ruim de helft bij elkaar gespaard. Dit geld komt deels van klusjes die ze doet, zoals folders rondbrengen, oppassen en het maken van jam. Daarnaast ontvangt ze ook steun van familie, vrienden en bedrijven die haar sponsoren. Omdat er nog een bedrag ontbreekt, verspreidt ze flyers in haar buurt om extra klusjes aan te bieden. Op die manier hoopt ze snel haar doel te bereiken.

Masterskip organiseert de zeilreis

De zeilreis wordt georganiseerd door Masterskip, een organisatie uit Friesland die zich richt op zeilreizen voor scholieren in het voortgezet onderwijs. Deze unieke reizen worden begeleid door ervaren zeilers en docenten. In Nederland is Masterskip de enige organisatie die door de onderwijsinspectie toestemming heeft gekregen om zulke reizen onder schooltijd aan te bieden. Dit maakt de ervaring niet alleen avontuurlijk, maar ook educatief waardevol.

Zelfstandig leren zeilen en samenwerken

Tijdens de reis gaat Liselotte samen met drieëntwintig leeftijdsgenoten het avontuur aan. “Ik denk dat ik heel veel ga leren: niet alleen zeilen, maar ook zelfstandigheid en beter samenwerken in een team,” zegt ze enthousiast. De eerste vijf weken staan volledig in het teken van zeiltrainingen. Daarna moeten de jongeren in de laatste week het schip zelfstandig besturen. Door deze aanpak zullen ze niet alleen op nautisch gebied, maar ook persoonlijk sterk groeien.

Strak dagschema aan boord

Het leven aan boord wordt gestructureerd door een strak schema. Elke dag begint voor Liselotte om zeven uur met het ontbijt, gevolgd door zelfstudie van acht tot twaalf uur. Na de lunch is het tijd voor ‘happy hour’, waarbij iedereen helpt met het schoonmaken van het schip. Daarna volgen zeiltrainingen of excursies, zowel aan boord als op het land. “Het is een vol programma, maar er blijft gelukkig nog wat vrije tijd over na het avondeten,” vertelt Liselotte.

Beperkte middelen aan boord

Vanwege de beperkte watervoorraad mogen de jongeren én het personeel slechts één minuut per dag douchen. Dit klinkt misschien weinig, maar gelukkig kunnen de jongeren hun minuten opsparen om bijvoorbeeld vijf minuten achter elkaar te douchen. “Met mijn lange haren heb ik dat wel nodig,” vertelt Liselotte. Daarnaast is er geen bereik voor mobiele telefoons op zee, waardoor communicatie met het thuisfront beperkt blijft tot wekelijkse ‘sailmail’. Dit houdt in dat Liselotte elke week een bericht van maximaal 500 woorden kan sturen, en haar ouders kunnen in ruil daarvoor ook een bericht terugsturen. Foto’s versturen is tijdens de reis helaas niet mogelijk.

Toestemming van school en studietaken

Om aan de reis te mogen deelnemen, had Liselotte toestemming nodig van haar school, Het College, waar ze in 3VWO zit. Deze toestemming heeft ze gelukkig gekregen. Bovendien zijn er tijdens de reis drie docenten aanwezig die de jongeren begeleiden bij hun zelfstudie. Zelfs toetsen worden afgenomen aan boord, om ervoor te zorgen dat de leerlingen geen achterstand oplopen. De toetsen worden in verzegelde enveloppen meegenomen door de docenten, zodat fraude uitgesloten is.

Website

Voor wie meer wil weten over Liselotte’s zeilavontuur of haar wil steunen, is er een speciale website beschikbaar: https://masteracties.masterskip.com/masteracties/liselotte-appels/. Hier kunnen geïnteresseerden zich ook aanmelden voor haar nieuwsbrief, waarin ze regelmatig updates geeft over haar voorbereidingen. Zo blijft iedereen op de hoogte van haar reis en de uitdagingen die ze overwint.

In de video vertelt Liselotte meer over haar zeilreis en zien we beelden van eerdere jongerenreizen die Masterskip organiseerde: https://youtu.be/kSojp1L0X0A.

Deel dit bericht
Geef reactie