Wel boetes bij Blauwe Meertje, niet bij IJzeren Man: hoe zit dat?

Algemeen 1 reactie 3 min. leestijd
Foutparkeerders op Kazernelaan

Tijdens de zomervakantie zochten veel mensen verkoeling bij het Blauwe Meertje aan de Herenvennenweg en bij zwembad De IJzeren Man nabij de Kazernelaan. Deze drukte zorgde voor een aanzienlijke toename van het aantal auto’s, en veel foutparkeerders op beide locaties.

Opvallend was dat alleen op de Herenvennenweg boetes werden uitgedeeld, terwijl op de Kazernelaan geen boetes volgden. Dit riep vragen op bij inwoners, die zich afvroegen of er sprake was van ‘meten met twee maten’ tijdens handhaving.

Focus op verkeersveiligheid

De gemeente Weert verklaart dat de handhaving aan de Herenvennenweg vooral gericht was op het waarborgen van de verkeersveiligheid. De parkeerdruk zorgde daar namelijk voor problemen met de doorstroming van het verkeer en blokkeerde zelfs een calamiteitenroute. Om de veiligheid van weggebruikers te garanderen, besloten handhavers op deze locatie boetes uit te delen. Op de Kazernelaan deed zich geen vergelijkbare blokkade voor, waardoor ingrijpen daar minder noodzakelijk was. Daarnaast was het door tijdsdruk niet mogelijk om beide locaties tegelijkertijd te handhaven.

Beoordeling op ernst van situatie

De gemeente benadrukt dat er geen beleid is dat bewust onderscheid maakt tussen locaties zoals de Herenvennenweg en de Kazernelaan. De handhavers beoordelen de situatie op basis van de ernst van de situatie. Bij hinderlijk parkeren, dat een lagere prioriteit heeft in het handhavingsbeleid, moeten keuzes gemaakt worden. Vooral tijdens drukke dagen kan dit betekenen dat niet op alle locaties boetes worden uitgedeeld.

Geen geplande acties

Op dit moment zijn er geen speciale handhavingsacties gepland voor de Kazernelaan. Handhavers blijven alleen optreden bij foutparkeren wanneer zij dit zelf constateren. Dit kan in de toekomst ook aan de Kazernelaan gebeuren, mocht de situatie dat vereisen.

Parkeerproblemen

Wat betreft de parkeerfaciliteiten, geeft de gemeente aan dat de verantwoordelijkheid voor parkeren bij het Blauwe Meertje ligt bij de exploitant. Deze werkt aan het uitbreiden van de parkeercapaciteit.

Bij De IJzeren Man komt het regelmatig voor dat auto’s buiten de vakken parkeren tijdens drukke momenten. De gemeente houdt dit echter niet actief in de gaten. Voor de Kazernelaan zijn er geen plannen om de parkeergelegenheid uit te breiden. De beschikbare ruimte is al optimaal benut, zonder dat er natuur hoeft te wijken.

Deel dit bericht
1 reactie