World Cleanup Day: minder blikjes en flesjes in de Weerter bermen

Algemeen Reageer 2 min. leestijd

Vandaag, vrijdag 20 september, is het World Cleanup Day. Miljoenen vrijwilligers over de hele wereld komen in actie om zwerfafval op te ruimen. Ook in Weert zijn veel inwoners actief betrokken bij deze jaarlijkse schoonmaakactie. Het probleem van zwerfafval blijft helaas actueel, gezien het feit dat er nog steeds veel afval op straat belandt.

Minder blikjes en flesjes tijdens World Cleanup Day

De gemeente Weert heeft iedere week de uitdaging om grote hoeveelheden afval, zoals matrassen, bankstellen en oud speelgoed, op te ruimen. Positief nieuws is dat er dit jaar tijdens World Cleanup Day minder blikjes en plastic flesjes worden verzameld. Dit resultaat lijkt het gevolg te zijn van de invoering van statiegeld op deze verpakkingen.

Statiegeldsysteem laat effect zien

Op 1 juli 2021 werd in Nederland statiegeld op plastic flesjes ingevoerd. Bijna twee jaar later, op 1 april vorig jaar, volgden de blikjes. De eerste resultaten zijn bemoedigend: in 2023 werd ongeveer 65 procent van de verkochte blikjes bij inzamelpunten ingeleverd. Het percentage ingezamelde flesjes ligt zelfs nog iets hoger, namelijk op 71 procent.

Het effect van het statiegeldsysteem is ook zichtbaar in de straten. In Weert en omgeving wordt minder zwerfafval in de vorm van blikjes en flesjes gevonden.

Inzamelproces bij supermarkten

Supermarkten hebben flink geïnvesteerd in het plaatsen van statiegeldautomaten om de blikjes en flesjes op een efficiënte manier in te zamelen. Na het inleveren van je flesjes of blikjes en het ontvangen van een retourbon, wordt er nog veel werk verricht voordat het afval gerecycled kan worden.

Bij de Albert Heijn Heerschap in het centrum van Weert hebben we een kijkje genomen in het inzamelproces. Loet Claessen, development manager van de Heerschap Groep, licht toe wat er precies gebeurt nadat de blikjes en flesjes in de statiegeldautomaat zijn gestopt.

Bekijk de video: https://youtu.be/bbq4BAmdJHw

Deel dit bericht
Geef reactie