Bewoners De Vrouwehof wachten op oplossing voor beveroverlast

Politiek Reageer 3 min. leestijd
Archieffoto WdG - Bever in Weert

Al geruime tijd ervaren bewoners in de omgeving van het woonhof De Vrouwehof hinder door beveractiviteiten. De fractie van Weert Lokaal heeft vragen gesteld over de aanpak van de beveroverlast. Dit onderwerp werd opnieuw besproken tijdens de commissievergadering op woensdagavond. Hoewel de gemeente Weert antwoorden heeft gegeven, vond commissielid Peter Küsters (Weert Lokaal) deze onvoldoende. Hij drong aan op meer concrete oplossingen, omdat een definitieve oplossing voor de beveroverlast nog steeds ontbreekt.

Gemeente en provincie zoeken naar oplossing

In een brief aan Weert Lokaal staat dat de gemeente Weert samen met de provincie en een externe ecoloog werkt aan een plan van aanpak om de beveroverlast op De Vrouwehof te bestrijden. Het doel van deze samenwerking is om een duurzame oplossing te vinden die de problemen voor de bewoners verhelpt.

Eerdere maatregelen tegen beveroverlast

In het verleden zijn er diverse maatregelen genomen, zoals het ingraven van gaas en het plaatsen van stenen langs de waterkant om de bevers tegen te houden. Deze initiatieven hadden echter niet het gewenste effect, omdat de slimme bevers de obstakels wisten te omzeilen. De overlast voor de bewoners bleef hierdoor bestaan.

Wethouder Paul Spruijt legde tijdens de vergadering uit dat het afsluiten van bevertunnels volgens de wet niet zomaar kan. Dit mag pas na 10 dagen en alleen als uit onderzoek blijkt dat de tunnel niet meer in gebruik is door de bevers.

Schade door bevers aan privébezit

Bewoners van De Vrouwehof vrezen voor schade, maar kunnen de gemeente niet aansprakelijk stellen voor schade aan hun eigendommen. Dit omdat het hier gaat om privébezit. Dit werd vermeld in de antwoordbrief van de gemeente aan Weert Lokaal. De gemeente benadrukt echter dat ze de situatie serieus neemt en zich inzet voor een snelle oplossing van de beveroverlast op Vrouwenhof.

Bevers zijn een beschermde diersoort

De bever is een beschermde diersoort, wat betekent dat de gemeente zich moet houden aan strikte regels en procedures zoals vastgelegd in de Wet natuurbescherming. De provincie Limburg is verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van deze regelgeving.

Nieuw plan voor oplossing van de beveroverlast

De gemeente werkt momenteel samen met de provincie aan een nieuw plan om de beveroverlast in de omgeving van De Vrouwehof permanent op te lossen. Dit plan moet nog worden vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. Inwoners en andere betrokkenen worden tegen die tijd geïnformeerd over de verdere stappen om de overlast aan te pakken.

Deel dit bericht
Geef reactie