Chauffeur Daan: “Je opa en oma rijd je toch ook overal naartoe”

Algemeen Reageer 4 min. leestijd
Foto via Punt Welzijn

Iets voor tien uur ’s morgens parkeert Daan Peerlings (21) zijn auto op de oprit van de woning. Hij stapt uit en belt aan. “Hallo, ik ben de chauffeur van AutoMaatje en breng u vandaag naar de verjaardag van uw kleinzoon.” Het echtpaar is blij verrast. “Leuk om door zo’n knappe, jonge gast te worden opgehaald”, grapt een van de deelnemers die zelf over de tachtig is. Daan helpt het echtpaar bij het instappen. Hij voert het adres in op zijn navigatie en start zijn auto. 

AutoMaatje helpt mensen om weer op pad te gaan

Daan is één van de jongste chauffeurs van AutoMaatje in Weert. Sinds januari 2024 brengt en haalt hij mensen op die zelf geen auto hebben of door allerlei omstandigheden niet met het openbaar vervoer kunnen reizen. AutoMaatje geeft mensen de mogelijkheid om achter de voordeur vandaan te gaan. Ze gaan weer op pad. Ze komen onder de mensen en voelen zich minder eenzaam. Laatst bracht Daan een stel naar een familiefeestje. Maar het kan ook gaan om een muziek-, kaart- of bingomiddag, theatervoorstellingen of een afspraak met een fysiotherapeut, huisarts of specialist in het ziekenhuis. De meeste ritten zijn in Weert en omgeving. De naam en adresgegevens krijgt de chauffeur door van de telefonisten van AutoMaatje. 

Je opa en oma

Ondertussen komt in de auto het gesprek op gang. Daan vraagt of het echtpaar elkaar in Weert heeft ontmoet. Al gauw volgen leuke verhalen over vroeger en nu. “Ik hou van autorijden en vind het leuk om mensen op deze manier te helpen. Stel dat het om jouw opa en oma gaat, die wil je toch ook overal naartoe rijden. Waarom deze mensen dan niet”, zegt Daan. 

Kleine moeite

Via zijn schoonmoeder kwam Daan in contact met AutoMaatje. “Ze zag een oproep voor chauffeurs langskomen en appte die naar me met de woorden ‘is dat niks voor jou?’” Daan heeft de sportopleiding op de CIOS in Sittard gedaan. Hij werkt nu bij de Sportieve Buitenschoolse Opvang in Heeze. “Meestal ben ik ’s morgens en in de weekenden vrij. In die tijd kan ik net zo goed iemand ergens naar toe rijden. Het is een kleine moeite en leuk om te doen.” Een chauffeur van AutoMaatje moet rijbewijs B hebben en in het bezit zijn van een auto. 

Vergoeding

Daan is aangekomen op de plaats van bestemming. Hij helpt het echtpaar uit de auto en ziet het kleinkind al naar opa en oma toe rennen. Daan spreekt met het echtpaar een tijd af wanneer hij ze ophaalt. Stipt op tijd meldt Daan zich en brengt hij het echtpaar terug naar huis. “Dankjewel, Daan, voor het brengen en halen. We hebben een mooie dag gehad. Zie ik het goed, heb je je auto gewassen?” Op Daans gezicht verschijnt een glimlach van oor tot oor. Hij verrekent de gereden kilometers met de deelnemers en neemt afscheid. Een chauffeur krijgt een kilometervergoeding van € 0,35. Dit is een tegemoetkoming in de benzinekosten, afschrijving, etc. 

Wil je ook chauffeur bij AutoMaatje worden? Neem dan contact op via [email protected] of bel 0495-697900.

Deel dit bericht
Geef reactie