Is Weert klaar voor een nieuwe toekomst als garnizoensstad?

4 min. leestijd

Tijdens een drukbezochte themabijeenkomst van Wapenbroeders Weert op 8 oktober in Café-Zaal Bee-j-Bertje, stond de vraag centraal of Weert opnieuw een garnizoensstad kan worden. Met meer dan negentig aanwezigen was er veel belangstelling voor het onderwerp.

De geschiedenis van KMS Weert

Brigadegeneraal b.d. Ruud Vermeulen gaf een presentatie over de transformatie van de Koninklijke Militaire School (KMS) in de jaren negentig. Destijds ontstond de behoefte aan een beroepsleger met een nieuwe tussenlaag, de onderofficieren. KMS Weert werd het opleidingscentrum voor deze groep en groeide uit tot de bakermat van onderofficieren.

Vermeulen ging verder in op de verhuizing van de KMS naar Ermelo. “De gedachte was dat er geen oorlog meer zou komen, en er moest worden bezuinigd op defensie. Uiteindelijk was het een politieke keuze.” Nu ziet Vermeulen kansen om de KMS terug naar Weert te halen. “Door de oorlog in Oekraïne is er meer aandacht voor defensie, en het budget is toegenomen,” zei hij. Volgens de ‘Defensienota’ is defensie op zoek naar nieuwe locaties, zoals kazernes en oefenterreinen.

Wat betekent dit voor Weert?

Vermeulen benadrukte dat de gemeente Weert, de provincie Limburg en de inwoners gezamenlijk moeten beslissen of ze de KMS terug willen. “Het is bijna te laat,” waarschuwde hij. Het initiatief ligt bij de lokale gemeenschap om samen op te trekken in deze kwestie.

Paneldiscussie met oud-burgemeester Jos Heijmans

Oud-burgemeester Jos Heijmans benadrukte tijdens de paneldiscussie dat de gemeente Weert destijds wel probeerde de kazerne te behouden. “Op landelijk niveau was de keuze echter al gemaakt. We moeten niet blijven hangen in het verleden, maar nu kijken naar hoe we Weert kunnen positioneren.”

Vragen uit het publiek

Tijdens de bijeenkomst kwamen er vragen vanuit het publiek. Zo werd gevraagd waarom burgemeester Raymond Vlecken niet aanwezig was. Peter William Schreuders, secretaris van de Wapenbroeders Weert, antwoordde dat het college van burgemeester en wethouders wel was uitgenodigd. Hij legde uit dat de burgemeester eerder aanwezig was bij een informatiebijeenkomst in Budel over ‘Ruimte voor Defensie’.

Een andere vraag ging over hoe Weert weer een garnizoensstad kan worden. Het werd voorgesteld dat de Wapenbroeders Weert een gesprek met de gemeente kan starten.

Samenwerking met Cranendonck

Nico van den Bent van SP Weert vroeg waarom de gemeente Weert niet samenwerkt met de gemeente Cranendonck. De gemeenten liggen naast elkaar en delen een van de grootste militaire oefenterreinen in Nederland. Uit de reacties bleek dat defensie eigenaar is van het oefenterrein in Cranendonck, maar niet in Weert. Daarnaast werd gesuggereerd dat de gemeenten Cranendonck en Weert mogelijk verschillende prioriteiten hebben.

Geluidsoverlast en toekomst

Een inwoner van Weert vroeg zich af hoe de geluidsoverlast van het oefenterrein en de F-35 straaljagers vanaf 2026 aan de inwoners uitgelegd kan worden. Een andere inwoner reageerde hierop: “Als de Russen bommen gooien, maakt dat meer lawaai.” De discussie werd afgesloten met de oproep om in mogelijkheden te denken en het gesprek aan te gaan.


Fotobijdrage van Theo Van de Winkel en tekst via Arjanne van Voorst

Deel dit bericht
2 reacties