Lezing in Munttheater over het behoud van funerair erfgoed

Uitgaan Reageer 2 min. leestijd
Begraafplaats Molenpoort

Op maandagavond 7 oktober 2024 staat in het Munttheater in Weert een bijzondere lezing gepland. Om precies te zijn, bespreekt dr. Maurice Heemels, voorzitter van de Stichting Funerair Erfgoed Limburg (SFEL), vanaf 19.30 uur het belang van het behoud van funerair erfgoed in Limburg. De toegang tot de lezing is gratis en wordt georganiseerd door Geschied- en oudheidkundig genootschap De Aldenborgh.

Funerair erfgoed

Tijdens deze lezing gaat dr. Heemels in op de culturele en historische waarde van begraafplaatsen, grafmonumenten en crematoria in de regio. Hij benadrukt daarbij dat dit erfgoed een essentieel onderdeel vormt van het vastleggen van de lokale geschiedenis. Daarom wordt uitgelegd waarom de bescherming van dit erfgoed van groot belang is. Bovendien bespreekt hij hoe vrijwilligers in Limburg zich kunnen inzetten voor het behoud hiervan.

Molenpoort

Een belangrijk deel van de avond gaat over de begraafplaats aan de Molenpoort in Weert. Dr. Heemels belicht enkele grafmonumenten en vertelt vervolgens over hun historische waarde voor de stad. Door middel van concrete voorbeelden laat hij zien hoe deze monumenten bijdragen aan het behoud van de regionale cultuur.

Over Dr. Maurice Heemels

Dr. Maurice Heemels is historicus en lerarenopleider aan de Fontys Lerarenopleiding in Sittard. Sinds 2016, na zijn promotie op een onderzoek naar de begraafcultuur in Roermond, publiceert hij regelmatig over regionale geschiedenis en funeraire cultuur.

De lezing vindt om 19.30 uur plaats in het Munttheater, Collegeplein 3 in Weert.

Deel dit bericht
Geef reactie