Meer volksinbreng bij Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer

Stichting LVK past reglement aan 

Vastelaovendj Reageer 3 min. leestijd
Archieffoto

De voorbereidingen voor de 49e editie van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer zijn in volle gang. De finale vindt plaats op vrijdag 14 februari 2025 in de nostalgische fabriekshal op het Weerstand terrein in Roermond. De organisatie is in samenwerking met Vastelaovesvereniging ‘De Katers’ uit Maasniel en mediapartner L1. Op de 11e van de 11e om 11.11 uur opent de Stichting LVK de digitale postbus voor de inzending van de vastelaovesliedjes die meedingen naar een plek in de (halve) finale van het LVK 2025. 

Route naar de finale

Op de website www.stichtinglvk.nl is het nieuwe reglement van deelname en het tijdpad van het LVK gepubliceerd. Daarin staan bijvoorbeeld de voorwaarden waaraan een liedje moet voldoen, belangrijke tijdstippen en jurering.

De inzendtermijn sluit deze editie zondag 8 december om 18.00 uur. Op maandag 9 december maakt de Stichting LVK bekend hoeveel liedjes dit jaar meedoen. Alle liedjes worden door de onafhankelijke LVK-jury beoordeeld.

Op maandag 16 december tussen 19.00 en 21.00 uur worden de 60 halve finalisten bekend gemaakt in een live-uitzending op L1 radio. Aansluitend start de kaartverkoop voor de drie halve finales, die plaatsvinden in Cultureel Centrum ‘Corneliushuis’ in Heerlen. Leden van C.V. ‘De Bokkeriejesj’ Heerlerheide verlenen hun medewerking aan de organisatie.

Jurering

In afstemming met artiesten, juryleden en andere nauw met vastelaovend en Limburgse cultuur betrokkenen is de jurering aangepast. De betrokkenheid van ‘het volk’ wordt groter. Zoals gebruikelijk zijn er drie rondes, namelijk van het totale aantal inzendingen naar 60 halve finalisten, van 60 halve finalisten naar 20 finalisten en van 20 finalisten naar de winnaar. Elke ronde start de jurering ‘bij nul’. Daarmee neemt de overzichtelijkheid toe en worden in elke ronde de kansen gelijker. 

Dat betekent dat op de jurydag beoordeeld wordt op tekst en muziek. Dit gebeurt door de onafhankelijke LVK-jury bestaande uit onder andere musici, kenners van vastelaovend en Limburgs dialect. Tijdens de halve finale wordt op tekst, muziek, beeld en performance beoordeeld door ongeveer de helft van de LVK-jury en het sms-stemmen door ‘het volk’. De stemmen van de LVK-jury tellen voor 60% mee en die van ‘het volk’ voor 40%.

De finalisten tenslotte worden beoordeeld door de andere helft van de LVK-jury, de vastelaovesjury bestaande uit onder andere oud-finalisten en andere betrokkenen uit de Limburgse carnavalswereld en via sms-stemmen door ’het volk’. De punten van de drie jury’s tellen elk voor 1/3 mee. De inzending met het hoogste aantal punten wordt de winnaar van het LVK 2025.

Deel dit bericht
Geef reactie