Nieuwe bezorgregels PostNL: bezorgtijd naar 48 uur

Algemeen Reageer 3 min. leestijd
Archieffoto WdG - Brievenbussen

Het kabinet heeft nieuwe bezorgregels voor PostNL aangekondigd, waarbij de bezorgtijd wordt verlengd van 24 uur naar 48 uur. Deze maatregel is ingevoerd om de betrouwbaarheid van de postbezorging te verbeteren, aangezien PostNL al geruime tijd niet aan de wettelijke normen voldoet.

Minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken legt in een Kamerbrief uit dat er strikte voorwaarden aan deze wijziging zijn verbonden. PostNL moet minstens 95% van de post binnen 48 uur bezorgen. Bovendien blijft de bezorging vijf dagen per week plaatsvinden, van dinsdag tot en met zaterdag. PostNL ontvangt geen overheidssubsidie en de regels voor de postzegelprijs en het maximale rendement blijven gelden.

Wat betekenen de nieuwe bezorgregels?

De verlengde bezorgtijd betekent bijvoorbeeld dat een brief die op woensdag wordt gepost, uiterlijk vrijdag bij de ontvanger moet zijn. Voor medische post en rouwpost blijft de huidige bezorgtijd van 24 uur van kracht. Deze regel geldt zes dagen per week, van maandag tot en met zaterdag.

De wijzigingen gaan naar verwachting begin 2026 in. Het ministerie van Economische Zaken komt in 2025 met een verdere toekomstvisie voor de postdienstverlening. Dit is gebaseerd op onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Volgens de minister is de huidige bezorgkwaliteit niet langer toereikend. Onderzoek van de ACM laat zien dat consumenten betrouwbaarheid belangrijker vinden dan snelheid. Daarom is de verlenging naar twee dagen voorgesteld.

PostNL moet aan voorwaarden voldoen

De nieuwe bezorgregels van PostNL komen met strikte voorwaarden. PostNL moet voldoen aan de wettelijke eis dat ten minste 95% van de post binnen 48 uur wordt bezorgd. Deze wijziging is niet bedoeld als opstap naar een bezorgtijd van 72 uur, zoals PostNL zelf heeft voorgesteld. De overheid ziet hiervoor geen reden.

Ook blijven de regels voor de postzegelprijs en het maximale rendement ongewijzigd. PostNL moet daarnaast consumenten goed informeren over de gevolgen van de langere bezorgtijd en over hun rechten bij klachten.

Peiling

Wat vind je van de nieuwe bezorgregels van PostNL waarbij de bezorgtijd naar 48 uur wordt verlengd?

Bekijk je dit bericht via de app en wil je stemmen op de peiling? Klik dan hier.

Deel dit bericht
Geef reactie