Dinsdag is men gestart met de ontmanteling van de historische Richier-Weitz hijskraan op de voormalige scheepswerf aan de Scheepsbouwkade in Weert. Kraanbedrijf Herpertz voert de klus uit. De torenhoge hijskraan domineerde jarenlang de skyline van de Weerter Scheepsbouw Maatschappij. Nu krijgt dit industriële erfgoed een nieuwe plek op bedrijventerrein De Kempen.
Aan deze ontmanteling ging een politiek debat vooraf. De eigenaar van het terrein wilde de kraan slopen. De politiek in Weert zag echter de historische waarde van het bouwwerk. Zij benadrukten dat de kraan een symbool is voor het industriële verleden van Weert en pleitten daarom voor behoud en verplaatsing. Er werd 100.000 euro gereserveerd voor de verplaatsing een locatie gevonden op bedrijventerrein De Kempen.
De Nederlandse Stichting voor het Erfgoed van Kranen (NedSEK) noemt dit model bijzonder en zeldzaam. Volgens hen is deze hijskraan een van de laatste in zijn soort in Nederland. Het robuuste en innovatieve ontwerp maakte het destijds mogelijk om zware lasten te verplaatsen.
Na de ontmanteling verhuist de hijskraan naar de ‘vlaaipunt’ op bedrijventerrein De Kempen, naast de Suffolkweg Zuid en dichtbij de spoorbrug. Momenteel worden door de gemeente nog een aantal procedures doorlopen. Zodra de goedkeuring rond is, begint de inrichting van het terrein. Tot die tijd verdwijnt de kraan tijdelijk uit het straatbeeld van Weert.
De ontmanteling verloopt op dit moment volgens plan. Voor wie een kijkje wil nemen: let op het verkeer op de Helmondseweg en het fietspad. De hijskraan is veilig te zien vanaf het gras.
Historisch, skyline, erfgoed, symbool voor industriële verleden en nog wat superlatieven voor een hoop schroot wat niemand ooit is opgevallen behalve”schroot”.
Met die 100.000 euro had de gemeente en de raad toch wel een broodnodig, dringend en noodzakelijk onderwerp kunnen verzinnen ipv pure verspilling van gemeenschapsgeld.