Cranendonck – Het college van burgemeester & wethouders van de gemeente Cranendonck is erin geslaagd een realistische en robuuste begroting voor 2025 op te stellen. Dat wil zeggen dat de begroting er positief uitziet en het komende jaar in evenwicht is. Het college richt zich op het afronden van bestaande projecten, terughoudend met extra structurele lasten, geen onomkeerbare maatregelen of bezuinigingen in de meerjarenramingen en het stabiel houden van de woonlasten voor inwoners.
Beperking woonlasten
Door slim om te gaan met de algemeen besteedbare middelen stijgen in de periode 2023-2025 de woonlasten met slechts 1% gemiddeld. Door de lasten voor riool en afval uit te nutten met de opbrengsten van de onroerendezaakbelasting (ozb), zullen de totale woonlasten beperkt stijgen. Dit is vooral belangrijk in een tijd waarin veel kosten stijgen.
Sterke gemeenschappen
Ook blijft de gemeente zich inzetten voor sterke gemeenschappen en verdere groei. Er worden beslissingen voorbereid over schoolgebouwen, de gemeenschapshuizen in Gastel en Dorplein, de belangen van Cranendonck in de Brainport regio en de mobiliteitsstrategie. Het college brengt deze onderwerpen in 2025 naar een volgende uitvoeringsfase.
Strategische visie
Met de strategische visie, het Kompas voor Cranendonck, heeft de gemeente een duidelijke koers voor de toekomst. Deze visie helpt bij het maken van beleid en plannen. Hierin wordt gefocust op drie belangrijke keuzes: sterke gemeenschappen, groei van de gemeente en duidelijke ontwikkelprofielen voor onze zes kernen. De missie is om de brede welvaart voor inwoners te behouden en verder te ontwikkelen. Met de programmabegroting 2025 zetten het college stappen om deze missie te bereiken en inwoners goed te ondersteunen.
Onzekere financiële toekomst
Het kabinet houdt vast aan bezuinigingen op gemeenten. Door inflatie en hogere kosten in de jeugdzorg, en minder geld van de Rijksoverheid, is het moeilijk om de begroting voor 2026-2028 sluitend te krijgen. Het college doet een dringende oproep aan het kabinet om gemeenten voldoende financiële middelen te geven. Zo niet, dan zijn voor 2026 er zeer ingrijpende maatregelen nodig.
De gemeente heeft gelukkig een aantal reserves om de risico’s in tijden van economische onzekerheid op te kunnen vangen. Dat geeft ruimte om een gedeelte van deze reserve in te zetten als algemeen dekkingsmiddel.