Recordaantal optredens Huiskamerfestival Weert

Uitgaan Reageer 7 min. leestijd
Archieffoto Huiskamerfestival 2022

Op zondag 13 oktober vindt de derde editie van Huiskamerfestival Weert plaats. Maar liefst 43 muzikanten spelen in totaal 129 optredens in 40 verschillende huiskamers verspreid over Weert.

Nooit eerder vonden zoveel optredens plaats op één middag in Weert. Tussen 12.00 en 17.00 uur transformeren huiskamers overal in Weert tot intieme speellocaties voor singer-songwriters, pop-, rock- en jazzbands, kleinkunstartiesten en zanggezelschappen. De diversiteit aan muziekgenres garandeert dat elke muziekliefhebber ergens terecht kan en alle optredens zijn gratis en zonder reservering te bezoeken.

Ingezoomd op taal

Deze editie is er extra ruimte voor dialectmuziek, met acts als Freque d’Chance Bêre en PYURE Limbuganda Music. Laatstgenoemde act biedt een muzikale mix van Limburgse en Oegandese roots. Met Paul Hagayi & friends staat een bijzondere Afrikaanse gospelact op het programma. De van oorsprong uit Congo afkomstige Paul leerde zichzelf in Nederland gitaar spelen en wordt door vrienden begeleid met piano en dwarsfluit. Mitch Kuijpers nodigt bezoekers uit om deel te nemen aan zijn reis door middel van muziek, waar elke noot een verhaal vertelt en elk akkoord een emotie weerspiegelt.

Ook bijzonder zijn de kleinkunstvertellingen van de band BEEZ en solo-act Bertelling. Onder de noemer Mariska zingt, Rosa zingt en Gerrian dicht brengt dit gezelschap een afwisseling van soul- en jazzcovers en voordracht van gedichten. Nick en de Doorsnee speelt alternatieve nederpop, gekenmerkt door hun eigenzinnigheid, maatschappijkritiek en sporadische filosofische inslag. Blended zingt close harmony in Nederlands, Engels en Limburgs dialect.

Meezingen mag

Diverse artiesten nodigen van harte uit om mee te zingen of zelfs een dansje te wagen. Een van hen is solo-artiest Dretje die bezoekers met zijn ‘retro-amusement’ meeneemt naar de tijd van Elvis en Roy Orbinson. Ook gitariste Linda Heuvelmans roept haar luisteraars op om vooral te genieten en mee te zingen op de bekende gitaarcovers.

Wie graag achteroverleunt en geniet van een repertoire vol bekende popcovers kan terecht bij bands als Great Escape en akoestisch duo Kampvuur en Kaarslicht. Vocal Group Mystique brengt een programma met lichte pop. Zangeres Kim van Deursen brengt bekende pop- en musicalnummers ten gehore.

In 2023 spraken de drie muzikanten van The Music Boys af wekelijks bijeen te komen om te doen wat ze zonder de druk van het conservatorium te weinig deden: muziek maken. Het resultaat is wekelijks een nieuw geschreven nummer over alles wat hen bezighoudt, waarvan een selectie live ten gehore wordt gebracht.

Instrumentaal

Op verschillende locaties staat niet de zang maar specifiek het instrument centraal. Zo spelen saxofoonkwartet Saxism en koperkwintet Tungeler Brass Ensemble een repertoire van pop tot klassiek. De Scottish small pipes session, gespeeld op kleine doedelzakken, zoomt in op de wereld van Schotse folklore. De liefhebber van vioolklanken kan perfect terecht bij Strijkersduo Anke & Sharon. Pianisten Fleur Wilbers, Loes en Myrthe Strijbosch begeleiden zichzelf in een keur van prachtige pianoballads in verschillende genres.

Americana, blues, country en singer-songwriter

De intieme setting van een huiskamer is natuurlijk het perfecte podium voor menig singer-songwriter. Artiesten Cyrill Zelluf en Suus trakteren hun toehoorders op bekende en minder bekende covers, begeleid door hun akoestische gitaarspel. De band Secret Songs, met Henk Hover in de gelederen, schaart zichzelf onder het genre americana. De bandnaam verwijst naar de prachtige ‘geheime’ liedjes waarmee de band haar publiek graag kennis wil laten maken. Ook de T-Bone Stringband belooft een programma vol temperamentvolle bluegrass en americana. Op dezelfde locatie speelt ook het muzikale trio Zaot, Zeut en Zoor. Ook The Hot Buskers brengen met een gevarieerd americana-repertoire een muzikaal feestje.

De blues, muziek met melancholische Afro-Amerikaanse roots, wordt vertolkt door de ‘old school’ Blue(s) Boys en akoestisch gitaarduo Eli & IanB. Het driekoppige Dicht bij Huis zingt eigen teksten op bestaande country- en bluesnummers. PEVE & Myra, die al voor de derde maal deelnemen aan het festival, brengen een afwisselend programma met country, folk en top2000-oldies. Muzikaal genieten is gegarandeerd bij Von en Ome Wullum, een muzikaal duo dat in de Weerter muziekwereld ruimschoots de strepen verdiende. Little Monkey, als compacte uitvoering van de band FonkieMonkie, speelt ‘gewoon lekker wat nummers’.

Gitaarrock

Wat steviger aan de gitaar zijn de jongens en meiden van de jeugdige rockband Kicks, net als rock coverband Out of Order. Shakespeare’s Nightmare, bestaande uit vijf doorgewinterde muzikanten, speelt blues en garagerock uit de jaren 60 en 70.

Bijzondere huiskamers

Naast traditionele huiskamers zullen er ook optredens plaatsvinden in de gezamenlijke huiskamers. Ine Feijen speelt op haar keyboard een dansbaar programma bij Zorgcentrum Ververshof, afgewisseld met duo-act Mixed-up. Black and Blue brengt tweestemmige zang met gitaarbegeleiding in een grote kas bij Herenboeren Land van Weert. Op het adres van Zelfregiecentrum Weert speelt de reCovery Band, bestaande uit gelegenheidsmuzikanten in wisselende samenstelling, zogezegd ‘music from the heart’. Groot koor The Ray-Stabbing Singers zingt in het restaurant van SJG Weert.

Over het Huiskamerfestival

Elke deelnemende muzikant speelt op deze zondagmiddag driemaal een half uur in de huiskamer. Een uitgebreid blokkenschema is te vinden op de website van het evenement en op de dag zelf in programmafolders bij deelnemende huiskamers.

Huiskamerfestival Weert is mogelijk dankzij inspanningen van popcoördinator Linda Smeets. Het evenement wordt georganiseerd door Ambiance Events. Met het festival draagt Weert bij aan laagdrempelige kennismaking met de veelzijdige talenten van muzikaal Weert. Muzikanten worden in de gelegenheid gebracht zonder investeringen in allerhande presentatiezaken hun muziek aan publiek te laten horen. Anderzijds worden geïnteresseerden uitgenodigd te genieten van live vermaak in de eigen wijk, bij hun eigen buren en kennissen.

Een overzicht van alle speellocaties is te vinden op www.huiskamerfestivalweert.nl.

Deel dit bericht
Geef reactie