Sander Wassing vertelt over de Beeldenstorm in Cranendonck

Historie Reageer 2 min. leestijd
De Smeltkroes in Maarheeze

Cranendonck – Op dinsdag 29 oktober geeft historicus Sander Wassing een lezing in ‘De Smeltkroes’ in Maarheeze. Tijdens deze presentatie vertelt hij over de Beeldenstorm van 1566 en de gevolgen in de regio Cranendonck, Eindhoven en Weert. Wassing staat bekend om zijn diepgaande kennis van lokale geschiedenis. Hij bespreekt de religieuze, sociale en economische spanningen die destijds zorgden voor onrust in het land.

De Beeldenstorm en Alva’s harde reactie

In 1566 brak de Beeldenstorm uit, waarbij opstandelingen kerken, kloosters en kapellen in verschillende steden verwoestten. Dit geweld verspreidde zich snel door de Lage Landen. Regio’s zoals Eindhoven en Weert kregen hier direct mee te maken. Als reactie stuurde koning Filips II zijn generaal, de hertog van Alva, om de rust te herstellen. Alva stelde de beruchte ‘Raad van Beroerten’ in, ook wel ‘Bloedraad’ genoemd. Deze rechtbank veroordeelde duizenden mensen, waarvan een groot aantal werd geëxecuteerd.

Wat gebeurde er in Cranendonck?

Wassing zal ingaan op de lokale gevolgen van deze opstanden. Hij onderzoekt hoe inwoners van Cranendonck op deze onrust reageerden. Waren zij actief betrokken bij de Beeldenstorm in de regio Cranendonck of bleven zij trouw aan de koning en de katholieke kerk? Deze vragen, en meer, komen tijdens de lezing uitgebreid aan bod.

Over de spreker

Sander Wassing studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Sinds 2018 werkt hij als archivaris bij DOCFactory en geeft hij regelmatig lezingen over historische onderwerpen. Daarbij richt hij zich vooral op de lokale en regionale geschiedenis, waardoor zijn verhalen altijd relevant zijn voor het publiek.

Praktische informatie

  • Datum: dinsdag 29 oktober
  • Tijd: 20.00 uur
  • Locatie: Zaal ‘De Smeltkroes’, Kijkakkers 1, Maarheeze
  • Entree: gratis voor leden, € 2,50 voor niet-leden
Deel dit bericht
Geef reactie