Verenigingen Boshoven uiten zorgen over toekomst activiteiten

Politiek Reageer 3 min. leestijd
Archieffoto WdG - Voormalig Kwintet op Boshoven

In de wijk Boshoven maken bewoners en verenigingen zich zorgen over het tekort aan maatschappelijke voorzieningen en de gevolgen voor de toekomst. Vijf jaar geleden werd buurthuis ’t Kwintet verkocht, sindsdien is er onvoldoende ruimte voor sociale en culturele activiteiten.

Momenteel maken verenigingen gebruik van twee kleinere lokalen in het gebouw van de Odaschool aan de Annendaal, maar deze worden als onvoldoende ervaren. Ook Don Bosco, een andere belangrijke locatie in de wijk, is inmiddels gesloten. Op die plek komen volgens de eerste plannen 23 appartementen.

Steeds minder ruimte

Door deze ontwikkelingen blijft er nog maar 80 vierkante meter binnenruimte beschikbaar voor activiteiten. Daarnaast dreigt ook Beej Bertje volgend jaar te sluiten, wat de situatie nog zorgwekkender maakt, zo is te lezen op de Facebookpagina Vrakkerplein. Zonder actie zal een groot deel van de sociale en culturele activiteiten in Boshoven verdwijnen.

Toekomstige ruimte

De gemeente heeft inmiddels stappen gezet om dit probleem te onderzoeken. In juli 2024 nam de gemeenteraad een motie aan om te zoeken naar oplossingen voor een nieuwe maatschappelijke voorziening in Boshoven. Uit een inventarisatie blijkt dat verenigingen een ruimte van 330 tot 400 vierkante meter nodig hebben. Een onafhankelijk onderzoek van Drijvers & Partners bevestigde dit, en raadt een ruimte van minimaal 337 vierkante meter bruto vloeroppervlak aan.

Mogelijke locaties

Er zijn drie mogelijke locaties voor deze nieuwe voorziening: Don Bosco, het IKC Boshoven of het Vrakkerplein. De gemeente geeft de voorkeur aan de locatie Don Bosco, vanwege de centrale ligging en de sterke band met de buurt. Echter is men afhankelijk van de projectontwikkelaar. De gemeente Weert geeft aan dat er reeds constructieve gesprekken lopen.

Bij IKC Boshoven zien betrokkenen deze locatie niet als wenselijk, vanwege de beperkte ruimte en de uitdaging om maatschappelijke functies te combineren. De gemeente beschouwt het Vrakkerplein als waardevol groen, waardoor bebouwing daar minder aantrekkelijk is.

Inwoners willen snel actie

De inwoners van Boshoven blijven aandringen op snelle actie. Aanstaande dinsdag wordt dit onderwerp besproken tijdens de commissievergadering. Sprekers hopen dat er snel een oplossing komt, zodat sociale en culturele activiteiten in de wijk behouden blijven.

Deel dit bericht
Geef reactie