Weert heeft stuk grond verkocht aan België

Opmerkelijk Reageer 2 min. leestijd

De gemeente Weert heeft vandaag officieel een stuk grond in het Belgische Kinrooi verkocht aan de Belgische Vereniging Limburgs Landschap. Het perceel, dat ooit onderdeel was van de voormalige gemeente Stramproy, ligt in het natuurgebied Stramprooierbroek. De verkoop werd vorig jaar goedgekeurd door het college van B&W en is vandaag officieel bekrachtigd met het ondertekenen van de akte bij een notaris in Maaseik.

Het Stramprooierbroek maakte tot 1830 deel uit van de Nederlandse gemeente Stramproy en bleef na de grensscheiding tussen Nederland en België in 1839-1843 in bezit van de gemeente. In 2009 toonde de Belgische Vereniging Limburgs Landschap al interesse in het stuk grond. Er werd toen een principeovereenkomst bereikt, maar de daadwerkelijke verkoop bleef jaren uit vanwege onduidelijkheden over andere gronden in het gebied.

Omdat het perceel buiten de gemeentegrenzen ligt, kan het niet bijdragen aan gemeentelijk beleid. Het stuk grond van circa 1,2 hectare bevindt zich ongeveer 350 meter ten zuiden van een woning aan de Grensweg in Stramproy. De gemeente Weert had daarom geen belang bij het behouden van het perceel. Vanwege de ligging in een Natura2000-gebied gelden er beperkingen voor agrarisch gebruik. Bemesting is verboden en er mag maar een beperkt aantal dieren grazen. Het gebied is bovendien vaak erg nat.

De verkoop werd officieel afgerond met een handtekening bij de notaris in Maaseik. In ruil voor het stuk grond ontvangt de gemeente Weert een bedrag van circa € 30.000,-

Deel dit bericht
Geef reactie