Weert onderzoekt oplossingen voor verkeersdrukte op ringbanen

Algemeen 1 reactie 2 min. leestijd
File op Ringbaan-Noord

De gemeente Weert werkt aan een plan om de verkeersdrukte op de ringbanen Noord, West en Oost te verminderen. Het doel is om de doorstroming en verkeersveiligheid op deze wegen te verbeteren. De gemeenteraad moet het onderzoeksplan nog goedkeuren. De planvorming voor de aanpak van de Ringbaan-Zuid is al gestart.

Onderzoek naar verkeersdoorstroming

De gemeente heeft €75.000 gereserveerd in de begroting van 2024 om de verkeersproblemen aan te pakken. Dit onderzoek is nodig vanwege de verwachte groei van Weert, waar duizenden nieuwe woningen en bedrijfsuitbreidingen gepland staan. Door deze groei moet de verkeersdoorstroming optimaal blijven.

Metingen en verbeteringen

Na goedkeuring door de gemeenteraad begint de gemeente met metingen om de verkeerssituatie op de ringbanen in kaart te brengen. Het verbeteren van kruispunten, fietspaden en oversteekplaatsen is daarbij een belangrijk onderdeel. Ook onderzoekt de gemeente hoe verkeerslichten en rotondes de doorstroming kunnen bevorderen en files kunnen verminderen.

Inspraak van inwoners

De gemeente betrekt inwoners actief bij dit proces. Door informatiebijeenkomsten en online consultaties krijgen bewoners de kans om hun ideeën en ervaringen te delen. Deze input speelt een belangrijke rol in het vinden van de juiste oplossingen voor de verkeersdrukte op de ringbanen in Weert.

Samenwerking met buurgemeenten

De samenwerking met buurgemeenten zoals Nederweert, Cranendonck en Belgische grensgemeenten is essentieel. Veel verkeer komt uit deze regio’s en gezamenlijke maatregelen zijn daarom nodig om de verkeersdruk te verlagen.

Besluitvorming gemeenteraad

Na goedkeuring van de gemeenteraad wordt het onderzoek afgerond in de zomer van 2025. De gemeenteraad besluit dan welke maatregelen het beste bijdragen aan een vlottere verkeersdoorstroming en betere veiligheid. Ook worden maatregelen getroffen om de overlast voor voetgangers en fietsers te beperken. De plannen worden besproken tijdens de raadsvergadering op 30 oktober 2024.

Bekijk voorstel plan van aanpak (PDF): https://wdg.li/1q8frj1

Deel dit bericht
1 reactie