Op dinsdag 12 november slikken apotheken in Nederland een bittere pil en leggen het werk neer. Deze landelijke staking voor betere arbeidsvoorwaarden wordt ondersteund door de vakbonden FNV en CNV en treft ook de apotheken in de regio Weert. Op deze dag blijft alleen spoedzorg beschikbaar, en apotheken vragen begrip van patiënten voor de tijdelijke overlast.
Een bittere pil: hoge werkdruk en oneerlijke beloning
Apothekersassistenten vervullen een cruciale rol in de zorg, maar ervaren volgens de vakbonden steeds meer werkdruk zonder de bijbehorende beloning. Vakbonden eisen een loonsverhoging van minimaal 6% en een minimumloon van €16 per uur. “Dit bedrag is noodzakelijk om apotheekmedewerkers eerlijk te belonen,” zegt CNV-bestuurder Albert Spieseke. De bonden willen ook dat de korte werktijden, zoals het kwartiertje voor opening, worden vergoed. FNV-bestuurder Ralph Smeets benadrukt: “Apotheekmedewerkers voelen zich door de huidige situatie ondergewaardeerd. Deze staking onderstreept dat hun inzet serieus genomen moet worden.”
Noodzaak voor overheidstoezicht op budgetten
De vakbonden vragen de overheid om toezicht te houden op de besteding van budgetten voor de arbeidsomstandigheden in de apotheeksector. Medewerkers vrezen dat deze middelen niet bij hen terechtkomen, terwijl de werkdruk alleen maar toeneemt. Dit probleem is een bittere pil voor apotheekmedewerkers die dagelijks voor de zorg van patiënten klaarstaan.
Spoedzorg blijft beschikbaar tijdens de staking
Hoewel de staking enige overlast voor patiënten veroorzaakt, blijft spoedzorg in de regio gegarandeerd. De apotheekmedewerkers hopen dat zowel werkgevers als de overheid inzien dat structurele verbeteringen in de arbeidsvoorwaarden noodzakelijk zijn om de zorg in de toekomst te waarborgen.
Aankondiging staking in Weert
Verschillende apotheken in Weert slikken ook een bittere pil en leggen het werk neer. Ze hebben hun staking aangekondigd via de website of social mediapagina. Het zijn o.a.: Apotheek Boshoven, Apotheek Hupperetz, Apotheek Schuttebeemd, Apotheek Zuijdgeest en Apotheek Leuken.
Vakbonden leiden ledenverlies en doen nu allerlei bokkensprongen om dit op te vijzelen. Buitensporige loonsverhoging, korter werken noem maar op….
Het t effect is rampzalig voor de ondernemer, de consument, de overheid. Loonsverhoging heeft een tijdelijk effect voor de consument omdat dit prijsverhoging en inflatie veroorzaakt en heeft dus een neerwaartse spiraalwerking voor iedereen.
Korter werken heeft als effect weer een personeelstekort.
Vakbonden menen goede sier te maken maar maken Nederland kapot voor iedereen. De vraag is of er straks nog überhaupt nog mensen werken in Nederland.
..
Vakbond roept een staking af, lonen gaan omhoog, wordt doorberekend aan de klant dus prijzen (en zorgpremies e.d.) gaan ook omhoog, vakbond gaat weer staken, wordt doorberekend aan de klanr….enz. Zo houdt je de cirkel intakt.