Budel – De gemeenteraad van Cranendonck bespreekt opnieuw een voorstel voor een aangepast contract met het COA. Dit plan richt zich op een kleiner asielzoekerscentrum (azc) en het verminderen van overlast. Het nieuwe contract verlaagt het aantal opvangplekken in de centrale ontvangstlocatie (COL) van 1200 naar 300. Deze verlaging moet uiterlijk op 31 december 2027 zijn afgerond.
Minder opvangplekken verbeteren leefbaarheid
Het college van B&W onderhandelt sinds de zomer met het COA en minister Faber van Asiel en Migratie. Dankzij deze gesprekken is het aantal bewoners in de opvanglocatie al teruggebracht naar ruim 800. Het nieuwe contract streeft naar een kleinere opvanglocatie met voornamelijk kansrijke asielzoekers. Hierdoor verbetert de leefbaarheid in Cranendonck aanzienlijk. Bovendien zal de verlaging ook leiden tot minder overlast in omliggende gebieden, zoals in het centrum van Weert.
Directe actie nodig voor verandering
Wethouder Driessen benadrukt dat de gemeenteraad nu een cruciale beslissing moet nemen: “Dit wordt hét moment om echt iets te veranderen aan de situatie in Cranendonck. Iedereen wil dat de overlast snel en blijvend minder wordt. Met het huidige contract lukt dit niet. Dit kan alleen door nu, in het belang van onze inwoners, betere afspraken te maken met COA die zorgen voor minder overlast. Ik hoop dat de gemeenteraadsleden deze keuze steunen.”
Wat als het voorstel wordt afgewezen?
Als de gemeenteraad het nieuwe voorstel afwijst, blijft de bestaande overeenkomst met het COA van kracht. Dit betekent dat het COA de afspraken steeds opnieuw kan verlengen. Voor de gemeente is dit juridisch moeilijk aan te passen, waardoor de huidige situatie blijft voortduren.
Gebruik van terrein blijft onzeker
Het Nassau-Dietzterrein, waar het azc zich bevindt, is eigendom van Defensie. Momenteel onderzoekt Defensie of het terrein opnieuw als militair gebied kan worden gebruikt. Dit kan eventueel in samenwerking met het COA gebeuren. Het kabinet neemt hierover in 2025 een besluit, maar de gemeente heeft hierop geen directe invloed.
Maatregelen minister onvoldoende volgens gemeente
Minister Faber erkent de overlast in Cranendonck, maar haar voorgestelde maatregelen lossen het probleem niet op. Burgemeester Van Kessel noemt de aanpak teleurstellend en wijst erop dat de overlastgevers niet structureel worden aangepakt. Hierdoor blijven inwoners en ondernemers hinder ondervinden van de situatie.