Uit de Flitspeiling Veilig Buitengebied Limburg 2024 blijkt dat Limburgse boeren steeds vaker criminele verzoeken ontvangen. Agrarische ondernemers in het buitengebied hebben geregeld te maken met activiteiten die de veiligheid in gevaar brengen. De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) verspreidde de peiling onder al haar leden.
Criminele verzoeken aan Limburgse boeren nemen toe
Een zorgwekkende uitkomst van het onderzoek is dat 1 op de 8 boeren benaderd wordt door criminelen. Ze krijgen het verzoek om loodsen, schuren of kassen te verhuren voor verdachte activiteiten. Dit toont de toenemende druk van criminele netwerken op Limburgse agrariërs en wijst op de noodzaak van betere bescherming.
Veel Limburgse boeren slachtoffer van inbraak en diefstal
Bijna 400 boeren en tuinders namen deel aan de peiling, en hieruit blijkt dat 67% ooit slachtoffer is geweest van inbraak of diefstal. De gestolen goederen variëren van diesel en gereedschap tot tractoren en GPS-systemen. Deze criminaliteit legt een zware last op agrarische ondernemers die zich zorgen maken over hun eigendommen en veiligheid.
Groeiende zorgen over criminaliteit in het buitengebied
Naast inbraak en diefstal geeft 55% van de Limburgse boeren aan verdachte situaties te hebben waargenomen. Dit varieert van verdachte verhuur van stallen tot vermoedelijke drugsactiviteiten. Voor 42% van de agrarische ondernemers wordt drugscriminaliteit in het buitengebied zelfs als een sterk groeiend probleem gezien.
Vertrouwenspersoon voor boeren met criminele verzoeken
Sinds mei 2024 biedt een vertrouwenspersoon, aangesteld door de LLTB en PVO Limburg, steun en advies aan boeren met vermoedens van criminele activiteiten. Deze ondersteuning helpt agrariërs om verdachte situaties te melden en draagt bij aan een veiligere werkomgeving. De flitspeiling benadrukt de noodzaak van intensieve maatregelen om criminaliteit in het Limburgse buitengebied aan te pakken.
Samenwerking voor een veilig Limburgs buitengebied
De LLTB werkt samen met Platform Veilig Ondernemen Limburg, politie, gemeenten en provincie aan projecten zoals de Stop Diefstal-campagne en het anti-hennepproject. De resultaten van de peiling vormen een nieuwe basis voor samenwerking met extra partners, om criminaliteit in het buitengebied effectief tegen te gaan.