Sinds enkele maanden is in Weert een unieke mogelijkheid om begraven te worden in de natuur. De 12 hectare grote Natuurbegraafplaats Weerterland in de Laurabossen, geopend in juni, combineert sereniteit en duurzaamheid. Inmiddels vonden al twintig overledenen hier hun laatste rustplek.
Ecologisch begraven in de natuur
Op Natuurbegraafplaats Weerterland is alles gericht op duurzaamheid. “Mensen worden hier begraven in urnen, kisten, manden of wades. Dat kan allemaal, zolang het ecologisch is,” vertelt initiatiefnemer Emiel Paquay. Biologisch afbreekbare materialen zijn verplicht; kunststof of slecht afbreekbare kleding is uitgesloten.
Eeuwige grafrust zonder onderhoud
De natuurbegraafplaats onderscheidt zich door een aantal unieke kenmerken. Alle graven liggen minimaal vijf meter uit elkaar en er geldt eeuwige grafrust. Nabestaanden betalen geen grafrechten, en de graven blijven altijd onaangeroerd. Grafstenen of kruizen ontbreken bewust. Emiel: “Het graf wordt onderdeel van de natuur, zonder onderhoud.”
Hoe vind je een graf terug?
Zonder grafstenen of kruizen lijkt het lastig om een specifieke plek terug te vinden, maar hier is een praktische oplossing voor bedacht. “Elke grafplek krijgt een boomschijf met tekst. Daarnaast registreren we de locatie met GPS, tot op de centimeter nauwkeurig,” legt Emiel uit.
Voorbereidingen van zes jaar
De opening van de natuurbegraafplaats was het resultaat van jarenlange inspanningen. “We hebben zes jaar aan onderhoud gepleegd,” vertelt Emiel. “Het bos heeft nu glooiingen die extra dimensie geven. We hebben de paden klein gehouden en slingerend aangelegd, zonder dat er bomen gekapt zijn.”
Toekomstige ontwikkeling
Hoewel de begraafplaats in gebruik is, staan er nog ontwikkelingen op de planning. De huidige ingang aan de Kruisbergenweg verhuist naar de Heihuisweg, en een aangrenzende akker van twee hectare wordt toegevoegd. “We willen van deze akker ook mooie natuur maken en de oude glooiingen herstellen,” zegt Emiel.
Informatiepunt in het centrum
Geïnteresseerden kunnen terecht bij een informatiepunt aan de Nieuwe Markt 2A in Weert. “We maken op afspraak tijd vrij om uit te leggen hoe het begraven hier werkt,” zegt Emiel. Bezoekers zijn ook welkom om het bos zelf te verkennen of een plekje uit te zoeken. Meer informatie is te vinden op de website www.natuurbegraafplaatsweerterland.nl.
Videointerview
In deze reportage legt Emiel Paquay uit hoe het begraven in het heuvelachtige bos precies in zijn werk gaat. Samen met de initiatiefnemer van de natuurbegraafplaats ervaren we hoe sereen een laatste rustplek tussen de bomen van de Laurabossen is: https://vimeo.com/1031239778.