Nepnieuws en algoritmes online

4 min. leestijd

Als je iets wilt weten, check je snel even het internet. Iets wat vroeger helemaal niet kon, is tegenwoordig een fluitje van een cent. Alles is binnen handbereik en lijkt super eenvoudig te bereiken. Maar verkijk je er niet op, want soms houdt het internet je totaal voor de gek en is het online gokken of je nu wel of niet het juiste antwoord gekregen hebt!

Wat is nepnieuws

Nepnieuws is incorrecte informatie die wordt verspreid om het publiek te misleiden of om er een slaatje uit te slaan. Zet er een spannende kop boven en mensen klikken al gauw naar je bron toe, waardoor er extra inkomsten zijn door het ‘doorklikken’. Dit noemen we trouwens clickbait; het beet hebben met klikken. En omdat het internet zo snel is, wordt nepnieuws ook heel snel verspreid.

Erger nog: er zit met name op Social media ook nog eens een algoritme in. Je weet wel, dat als je ergens op klikt, je dan steeds meer van dat soort filmpjes te zien krijgt. Nou, dan ben je daar mooi klaar mee, want je verdwaalt dan in nepnieuwsland.

Ben je niet zo goed met internet en weet je dat niet, dan kan dat leiden tot hele eenzijdige informatie die je krijgt. Je weet dan niet meer wat je geloven kunt en kunt geen goed onderbouwde mening meer vormen.

De rol van algoritmes en filterbubbels

Onze likes brengen ons naar wat we graag zien online. Algoritmes passen zich aan en je krijgt alles voorgeschoteld waar je om vraagt. Je zit dan als het ware in een soort filterbubbel, waardoor je je bestaande opvatting laat versterken en denkt dat iedereen zo denkt omdat je dat ziet. Een algoritme ziet echter niet of nieuws goed of fout is. Nou, daar heb je het al!

Daarnaast heb je ook nog bots en trollen. Bots komen vooral voor op Twitter. Ze posten, maar bestaan helemaal niet en zijn vaak onderdeel van een netwerk dat centraal wordt aangestuurd. Daardoor krijg je hetzelfde nieuws van heel veel accounts die helemaal niet bestaan.

Trollen zijn wel mensen, maar die willen alleen maar shockeren en extreme uitingen verspreiden. Ze gebruiken bestaande angsten om zo mensen te triggeren en te laten doorslaan.

De goede kant van algoritmes

Algoritmes doen natuurlijk ook veel goed. Ze helpen taken te automatiseren waardoor bedrijfsprocessen sneller kunnen worden gedaan. Dat ze kunnen leiden tot automatisering is natuurlijk wel een ding, maar ze kunnen ook tot nieuwe banen leiden. Algoritmes kunnen sowieso niet op zichzelf werken, want ze leren wel, maar missen context en nuance waardoor het lijkt alsof ze bevooroordeeld zijn.

Voorbeelden waar algoritmes wel werken zijn o.a. bij medische diagnostiek. Algoritmes ontdekken patronen in grote datasets en kunnen daardoor in een eerder stadium ziektes herkennen. Een online casino gebruikt algoritmes om gebruikersinteracties te analyseren, zoals spelgedrag en in-game keuzes.

Tenslotte worden algoritmes veel gebruikt in transportoptimalisatie om routes te analyseren en daardoor reistijd te verminderen. Algoritmes kunnen met real-time verkeersinformatie precies uitrekenen hoe lang een reistijd is. Dit is ook duurzaam, want het vermindert de uitstoot van CO₂.

Deel dit bericht
Geef reactie