De landelijke ophokplicht is opnieuw ingesteld. Dit betekent dat al het pluimvee in Nederland voorlopig binnen moet blijven. De maatregel volgt op recente uitbraken van vogelgriep bij een bedrijf in Putten en in het Duitse Kleef. Hoewel deze locaties ver weg lijken, kunnen trekvogels het virus over grote afstanden verspreiden. Maar waarom is deze ophokplicht nodig, en wat kun jij als burger doen?
Wat houdt de ophokplicht in?
De ophokplicht verplicht zowel grote pluimveebedrijven als hobbyhouders om hun dieren binnen te houden of af te schermen van wilde vogels. Het doel is duidelijk: verdere verspreiding van het vogelgriepvirus voorkomen. Wilde vogels kunnen het virus via uitwerpselen of direct contact overdragen op kippen, eenden en ander pluimvee. Zie je een ziek of dood dier? Raak het niet aan en meld dit bij de autoriteiten.
Waarom nu?
Volgens pluimveehouder John Bongers van Eierfarm De Zoom in Altweerterheide had de ophokplicht mogelijk eerder kunnen worden ingesteld. “De vogelgriep in Putten werd afgelopen maandag geconstateerd. Het is jammer dat er nog een aantal dagen werd gewacht om tot een ophokplicht over te gaan,” zegt hij. “Het is essentieel om onze dieren en de sector te beschermen, hoe graag ik mijn dieren ook buiten zie.”
Impact op boeren en consumenten
Door de ophokplicht blijven kippen binnen, maar kunnen ze vaak rondscharrelen in een overdekte ‘wintergarten.’ Hier zijn ze beschermd tegen wilde vogels en besmettingen. De maatregel heeft geen invloed op de kwaliteit van de eieren. Vrije-uitloop-eieren blijven verkrijgbaar, ook al zitten de kippen tijdelijk binnen.
Als de ophokplicht langer dan 16 weken duurt, mogen vrije-uitloop-eieren niet meer als zodanig worden verkocht. Ze moeten dan als scharreleieren worden aangeboden, wat financiële nadelen oplevert voor pluimveehouders. Zodra de ophokplicht wordt opgeheven, kunnen de kippen weer naar buiten en voldoet het keurmerk weer aan de eisen.
Wat kun jij doen?
Ook jij kunt bijdragen aan het voorkomen van vogelgriep. Heb je kippen, eenden of pauwen in je tuin? Dan ben je wettelijk verplicht om deze af te schermen van wilde vogels. Dit kan met een net of door een overdekte ren te maken. Deze maatregelen beschermen niet alleen je eigen dieren, maar ondersteunen ook de agrarische sector.
Pluimveehouder John benadrukt: “Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Een virus stopt niet bij de grens van een boerenerf. Samen moeten we zorgdragen dat de verspreiding stopt.”
Waarom het belangrijk is voor iedereen
De gevolgen van vogelgriep beperken zich niet alleen tot boeren. Door je pluimvee goed af te schermen en de regels te volgen, help je mee om verdere uitbraken te voorkomen. Zo beperken we samen de impact van de vogelgriep. Vragen? Neem contact op met je gemeente of raadpleeg officiële informatiekanalen.
Kijk ook op www.boerenvanweert.nl voor meer informatie.