Spark Tech Lab inspireert al 10 jaar nieuwe generatie techneuten

3 min. leestijd
Jack Peeters van Spark Tech Lab

Het Spark Tech Lab in Weert bestaat dit jaar tien jaar en heeft al sinds de oprichting jongeren weten te inspireren met techniek. Jack Peeters, vanaf het begin nauw betrokken, blikt terug op de visie en start van dit technieklab.

Het idee ontstond vanuit een brede Limburgse ambitie om in verschillende regio’s techniekateliers te openen. Weert zou zich richten op de maakindustrie, terwijl andere regio’s thema’s zoals logistiek en chemie omarmen. Spark Tech Lab Weert is het enige lab dat gerealiseerd werd en groeide uit tot een essentiële speler in techniekeducatie in de Keyportregio.

In het eerste jaar lag de focus op het project “Move-it,” waarbij leerlingen een ei over land, lucht en water moesten vervoeren. Al snel bleek dat veel leerlingen weinig ervaring hadden met gereedschap of technische concepten. Dit leidde tot de huidige workshops, waarin leerlingen basiskennis opdoen over verbindingstechnieken, hefboomwerking en schakelingen. Daarna passen ze deze kennis toe om hun eigen ideeën tot leven te brengen zoals tijdens de kermis in Weert.

Techniekeducatie in een veranderende samenleving

Het Spark Tech Lab heeft als missie techniekonderwijs structureel te integreren in het onderwijs. Door techniek dichter bij de leerlingen te brengen, worden zij beter voorbereid op een technologische toekomst. De activiteiten van het lab zijn inmiddels verweven in de lesprogramma’s van scholen, wat bijdraagt aan een diepgaande leerervaring.

Positief imago van techniek bij jonge kinderen

In een tijd waarin kinderen steeds minder vanzelfsprekend in aanraking komen met techniek, is de missie van Spark Tech Lab relevanter dan ooit. Waar vroeger thuis vaak geklust werd, groeit nu een generatie op zonder directe kennismaking met reparatie en maken. Het lab helpt deze kloof te dichten door kinderen al op jonge leeftijd bij techniekprojecten te betrekken. Jack benadrukt het belang van talentontwikkeling voor het tiende levensjaar, juist omdat dit bijdraagt aan een toekomst waarin techniek een aantrekkelijke keuze wordt.

Op naar de toekomst: Meer techniek voor meer jongeren

Met bijna 8.000 jaarlijkse bezoekers uit het basisonderwijs en voortgezet onderwijs blijft de vraag naar techniekonderwijs groeien. Spark Tech Lab wil samen met regionale bedrijven nog meer projecten opzetten, zodat techniek ook in de toekomst aantrekkelijk blijft voor jong talent.

Samenwerking met lokale bedrijven

Het Spark Tech Lab werkt nauw samen met toonaangevende bedrijven uit de Keyportregio, zoals ETF, Reijvers en Tal Techniek. Met ervaren begeleiders en een breed aanbod aan gereedschap biedt het lab een unieke leeromgeving waarin leerlingen de magie van techniek kunnen ontdekken. Spark Tech Lab is een succesvol voorbeeld van samenwerking tussen onderwijsinstellingen, het lokale bedrijfsleven en Keyport.

Deel dit bericht
Geef reactie