Eveline ontwikkelt cursus voor emotioneel weerbare jongeren

5 min. leestijd

Ze heeft van nature een connectie met jongeren, is op de hoogte van wat er in hun leven speelt en wil niets liever dan meer voor hen kunnen betekenen. Eveline Dings is al ruim tien jaar werkzaam in het (speciale) onderwijs en ontwikkelde onlangs een cursus om de jongeren waarmee zij werkt te helpen emotioneel weerbaarder te worden.

Connectie met jongeren

“Al sinds mijn 19e werk ik in het onderwijs, en dan vooral met de wat pittigere doelgroepen”, zo legt Eveline uit. De nu 31-jarige docente heeft onder andere gewerkt in een jeugdgevangenis en op diverse scholen voor speciaal onderwijs. “Op de een of andere manier heb ik een connectie met deze jongeren. Ik houd van de uitdaging met hen te werken en zij voelen zich op hun gemak bij mij.”

Aandacht voor emoties

Eveline werkte als docente op verschillende locaties en ziet dat veel jongeren kampen met vergelijkbare problemen. “Ik merk dat ze moeite hebben met emoties. Ze maken van alles mee in hun leven en kunnen daar behoorlijk veel last van hebben. Zo voelen ze zich vaak verdrietig, hebben ze moeite om zich te uiten en komen ze daardoor soms op het verkeerde pad terecht. Er zijn jongeren die gaan stelen, hun toevlucht zoeken in verdovende middelen, zichzelf beschadigen of alleen maar in bed liggen. Ik zie jongeren die veel hebben meegemaakt in hun leven verkeerde keuzes maken en realiseer me dat als zij de juiste hulp zouden hebben gehad, ze deze keuzes wellicht niet hadden hoeven te maken.”

Om die reden wil Eveline iets extra’s doen voor niet alleen haar eigen leerlingen, maar alle jongeren die tegen dezelfde problemen aanlopen. “In de lessen tik je een examenprogramma af en is er voor mijn gevoel te weinig aandacht voor emoties. Vandaar dat ik een online cursus heb ontwikkeld waarin jongeren actief aan de slag kunnen gaan met filmmateriaal, theorie en opdrachten.”

De juiste match

Volgens Eveline is de behoefte aan dergelijke hulp groot, maar moet er wel een juiste match zijn. “Vaak krijgen deze jongeren wel hulp, maar voelen ze geen klik met hun behandelaar. Ze vertellen mij dan dat ze wel onder begeleiding staan, maar niet het gevoel hebben alles te kunnen delen met hun therapeut of coach. Vaak weten ze precies wat ze moeten zeggen om diegene tevreden te houden, maar daarmee houden ze zichzelf natuurlijk voor de gek.”

Eveline beschikt over de vaardigheid om daar doorheen te prikken, omdat ze heel gemakkelijk contact maakt met haar doelgroep. “Van nature heb ik een connectie met deze jongeren, maar natuurlijk verdiep ik me ook in alles wat er in hun wereld speelt. Ik ben op de hoogte van wat er kan gebeuren en hoe het er op social media aan toe gaat. Zo bouw ik vanzelf een vertrouwensband op met mijn leerlingen.”

Daarnaast beschikt Eveline ook over een eigen rugzakje met ervaringen. Zelf stapte ze in groep 4 over naar het speciale onderwijs, omdat ze op de basisschool onvoldoende met de klas mee kon komen. Dat was een verademing, zo legt Eveline uit. Daarmee werd al op jonge leeftijd het zaadje geplant voor haar missie: “Ik vind dat iedereen zich vertrouwd en veilig moet kunnen voelen op school.”

Sector Kracht

Om naast haar werk als docente nog meer te kunnen betekenen voor jongeren die daar behoefte aan hebben, heeft Eveline met haar bedrijf Sector Kracht het heft in eigen hand genomen. Ze maakte een korte quiz om jongeren te laten peilen hoe het met hun emoties gesteld gaat, geeft gratis webinars en schreef een e-book. Allemaal om jongeren te laten kennismaken met haar kracht en te laten proeven van waar zij hen mee kan helpen.

Wie meer wilt, kan sinds kort dus ook deelnemen aan de online cursus emoties. In 14 (video)lessen vol met duidelijke informatie, praktische tips en interactieve opdrachten kunnen jongeren zelfstandig of met persoonlijke begeleiding van Eveline leren hun emoties beter te begrijpen en beheersen. Meer informatie hierover, en natuurlijk ook over Eveline en haar volledige aanbod voor jongeren, is te vinden op de website www.sectorkracht.nl.

Deel dit bericht
Geef reactie