Gaat Weert vluchtelingen uit Ter Apel opvangen?

4 min. leestijd

Als het aanmeldcentrum in Ter Apel vol is moet Weert bijspringen en tijdelijke opvang bieden. Dat vinden Angela Geurts en Roy van der Heijden. De twee zijn een burgerinitiatief gestart waarmee ze de gemeenteraad willen verplichten een uitspraak te doen over hoe de verschillende partijen staan tegenover het opvangen van vluchtelingen.

Voorstel

“Wij vragen de gemeente Weert om, zich, net als andere Nederlandse gemeenten, aan te melden voor crisisnoodopvang op het moment dat Ter Apel vol zit. Dit kan door bijvoorbeeld een locatie tijdelijk in te richten, zodat mensen in nood in iedere geval een bed hebben om in te slapen. Wij stellen voor dat de gemeente een dergelijke opvang 4 weken aanbiedt voor ten minste 12 personen, om te voorkomen dat mensen buiten moeten slapen”, zo is te lezen in het burgerinitiatiefvoorstel dat de titel ‘Crisisopvang vluchtelingen: Weert draagt haar steentje bij’ heeft gekregen. 

Spreidingswet

Volgens de (nog) van kracht zijnde spreidingswet moest de gemeente Weert dit jaar 277 vluchtelingen opvangen. Een woordvoerder van de gemeente laat ons weten dat de teller momenteel op 0 staat. Weert voldoet hiermee dus niet aan de in Den Haag gemaakte afspraken.

Het is overigens niet zo dat de gemeente helemaal geen vluchtelingen opvangt. Volgens de meest recente cijfers van de gemeente zitten er momenteel circa 410 Oekraïense vluchtelingen in de gemeentelijke opvang in de voormalige Van Horne Kazerne. Daarnaast zijn er ook nog zo’n 115 Oekraïners opgevangen in particuliere situaties, zoals bij mensen thuis. De Oekraïners worden momenteel echter (nog) niet meegerekend als het gaat om de volgens de spreidingswet op te vangen aantallen vluchtelingen.

Burgerinitiatief

Om de raad ‘te verplichten’ een uitspraak te doen over crisisopvang van vluchtelingen moeten 100 in Weert wonende kiesgerechtigden hun steun uitspreken voor het burgerinitiatief. Als voldoende mensen hun handtekening zetten is de raad verplicht het onderwerp op de agenda te zetten.

Inmiddels hebben ruim 90 Weertenaren hun steun voor het burgerinitiatief uitgesproken. Roy: “We hopen dat nog veel inwoners dit zullen doen zodat we de gemeenteraad kunnen laten zien dat noodopvang voor vluchtelingen breed gedragen wordt”. Angela: “Wij hopen het dit jaar nog in te kunnen dienen. Dan zou het in de agendacommissie komen en in maart op de agenda van de gemeenteraad”.

Niet tegen elkaar uitspelen

In de samenleving wordt, als het gaat over huisvesting van vluchtelingen en asielzoekers, vaak de vraag gesteld of er dan nog wel voldoende huizen voor onze kinderen over blijven. Angela is zich er daarom van bewust dat lang niet iedereen crisisnoodopvang in Weert een goed idee zal vinden. Ze vindt dat niet alle woningzoekenden op die manier tegen elkaar uitgespeeld moeten worden: “Nee, wij rekenen er niet op dat het door iedereen gedragen wordt .. Ik zie die verdeeldheid ook als het gaat om vluchtelingen en andere woningzoekenden .. Ik denk dat we die groepen niet tegenover elkaar moeten zetten”.

Steun uitspreken

Wie het burgerinitiatief van Roy en Angela wil steunen kan het voorstel hier downloaden (PDF), invullen en mailen naar [email protected]. Bij het formulier dient ook een kopie van een geldig legitimatiebewijs toegevoegd te worden. De gemeente kan op die manier controleren of de ondertekenaar ook kiesgerechtigd is.

Video

In deze videoreportage leggen Angela Geurts en Roy van der Heijden uit waarom ze dit burgerinitiatief zijn gestart. Ook vertellen ze wat hen stoort aan de manier waarop er momenteel in Nederland met vluchtelingen omgegaan wordt: https://vimeo.com/1041125875.

Deel dit bericht
15 reacties