Stramproy en Weert mogen niet helpen bij brand in Molenbeersel

112 Reageer 3 min. leestijd

Molenbeersel/Stramproy – Woensdagmiddag rond 16.20 uur werd een gebouwbrand gemeld aan de Weertersteenweg in Molenbeersel, net over de grens bij Stramproy. De brand, die bij een woning ontstond, zorgde voor flinke rookontwikkeling.

De brandweer van Bree rukte uit met meerdere voertuigen. Uit voorzorg werd ook een ambulance opgeroepen. Voor zover bekend raakte er niemand gewond.

De Weertersteenweg werd tijdelijk afgesloten voor verkeer om de hulpdiensten ruimte te geven. De brandweer kreeg de situatie onder controle, maar de brand riep vragen op over grensoverschrijdende hulpverlening.

Stramproy en Weert mogen niet helpen

Opvallend is dat brandweerkorpsen uit Stramproy en Weert niet mochten assisteren, hoewel zij sneller ter plaatse hadden kunnen zijn dan hun Belgische collega’s. Volgens Google Maps duurt het voor de brandweer van Stramproy zonder zwaailichten vijf minuten om de locatie te bereiken. Ter vergelijking: de brandweer van Bree, die de brand bestreed, heeft daar veertien minuten voor nodig.

Ook de brandweerposten van Weert en Ittervoort kunnen sneller ter plaatse zijn dan sommige Belgische korpsen, maar worden niet ingeschakeld vanwege het ontbreken van operationele afspraken tussen de hulpverleningsregio’s.

Eerder incident riep dezelfde vraag op

Het gebrek aan samenwerking speelt al langer. Zo was er op 8 december 2022 een woningbrand op de hoek van de Hogerstraat en Colbersstraat in Molenbeersel. Ook toen werd duidelijk dat Nederlandse korpsen dichterbij waren, maar niet mochten ingrijpen. Dit leidt tot frustratie bij inwoners van Kinrooi, de Belgische grensgemeente waar Molenbeersel onder valt.

“Elke seconde telt” niet altijd in België

Het gebrek aan samenwerking heeft gevolgen voor de hulpverlening bij incidenten net over de grens. Bij een verkeersongeval op de Weertersteenweg zou een slachtoffer mogelijk tien minuten langer op hulp moeten wachten. Hoewel in andere grensregio’s, zoals Budel-Hamont-Achel, wél afspraken bestaan, ontbreekt een vergelijkbare regeling tussen Brandweerzone Oost-Limburg in België en Veiligheidsregio Limburg-Noord in Nederland.

Reactie Veiligheidsregio Limburg-Noord

In 2022 gaf Veiligheidsregio Limburg-Noord aan dat er geen operationele afspraken bestaan voor grensoverschrijdende hulp. Deze situatie is sindsdien niet veranderd. Zowel vanuit de gemeente Kinrooi als uit Weert hoopt men dat er in de toekomst wel afspraken komen, zodat hulp sneller en efficiënter kan worden ingezet, ongeacht landsgrenzen.

De brand in Molenbeersel is inmiddels geblust, maar de discussie over grensoverschrijdende hulpverlening laait opnieuw op.

Deel dit bericht
Geef reactie