Lezing over Duitse kloosterlingen in Limburg tijdens de Kulturkampf

2 min. leestijd
Archieffoto

De lezing over de Duitse kloosterlingen in Limburg tijdens de Kulturkampf neemt je mee naar een bijzondere periode in de geschiedenis. Kerkhistoricus Peter Nissen vertelt over de gevolgen van deze strijd en waarom zoveel Duitse religieuzen naar Limburg vluchtten. Deze lezing wordt georganiseerd door de Geschied- en oudheidkundig genootschap De Aldenborgh.

Kulturkampf

Ongeveer 150 jaar geleden zorgde de Kulturkampf, een conflict tussen de Pruisische overheid en de rooms-katholieke kerk, voor een golf van Duitse kloostergemeenschappen in Limburg. Zo kwamen in 1876 de zusters ursulinen uit Dorsten naar Weert. Hier verzorgden zij bijna een eeuw lang onderwijs op verschillende niveaus, zoals kleuterschool, lagere school en avondonderwijs.

Deze periode draaide om de poging van de Pruisische overheid om de kerkelijke invloed te beperken. Kloosters werden vaak het doelwit. Maar wat was de aanleiding voor deze strijd? En waarom koos een groot aantal kloosterlingen juist voor Limburg als toevluchtsoord?

Lezing door Prof. Dr. Peter Nissen

Tijdens de lezing bespreekt Prof. Dr. Peter Nissen de voorgeschiedenis van de Kulturkampf. Verder gaat hij in op de gevolgen voor de Limburgse regio en de blijvende betekenis van de Duitse kloostergemeenschappen. Hun komst heeft namelijk een belangrijk deel van de Duitse katholieke kerkgeschiedenis op Limburgse bodem geplaatst.

Peter Nissen, geboren in Swalmen en opgegroeid in Linne, is een ervaren kerk- en cultuurhistoricus. Hij publiceerde niet alleen over zijn vakgebied, maar ook over de regionale geschiedenis van Limburg en Noord-Brabant samen met Hein van der Bruggen, een stadsgeschiedenis van Roermond. Zijn brede expertise maakt deze lezing extra interessant.

Praktische informatie lezing Kulturkampf

De lezing over Kulturkampf vindt plaats op maandag 13 januari 2025 om 19.30 uur in de foyer van het Munttheater in Weert. Toegang is gratis. Iedereen met interesse in geschiedenis of religieuze thema’s is van harte welkom.

Deel dit bericht
Geef reactie