Plan van Defensie voor Weerterheide roept veel vragen op

4 min. leestijd

“Weertenaren worden eindelijk gehoord”, klinkt het tijdens de koffie en vlaai voorafgaand aan de informatieavond over het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie. De bijeenkomst vond donderdag 23 januari plaats in restaurant ’t Blaakven en werd door zo’n 150 mensen bijgewoond. Daarnaast volgden nog eens 200 mensen de livestream.

Het gebied Weerterheide is een van de onderzochte locaties voor de uitbreiding van het bestaande oefenterrein en de bouw van een militair oefendorp voor stedelijke trainingen.

Sterke delegatie van Defensie

Op uitnodiging van burgemeester Raymond Vlecken was een sterke delegatie van Defensie aanwezig. Het team bestond onder andere uit Wouter Giesen (projectleider planMER), kolonel Roy Hemmelder (programmamanager Ruimte voor Defensie), Peter Kemna (kolonel Regionaal Militair Commando Zuid-Nederland) en Peter Verhoeven (adviseur milieueffectrapportage van de Antea Group).

“Bij de vorige informatieavond in Budel waren er te weinig mensen om alle vragen te beantwoorden. Dat hebben we geleerd”, zegt kolonel Hemmelder. Hij benadrukte dat Defensie transparant wil communiceren en daarom driekwart van het programma had gereserveerd voor het beantwoorden van vragen.

Introductie door burgemeester

Burgemeester Vlecken opende de avond en vroeg om respect en ruimte voor ieders vragen. Job van Dijk leidde de bijeenkomst. Aan het eind complimenteerde hij het publiek: “Dank jullie wel voor de vriendelijke en hoffelijke manier waarop de avond is verlopen.”

Van 700 naar 300 hectare

Door veranderende geopolitieke omstandigheden zoekt Defensie naar meer oefenterreinen. Kolonel Hemmelder lichtte toe dat realistischer trainen noodzakelijk is. Hoewel eerder werd gedacht aan een uitbreiding van 700 hectare, is dat inmiddels bijgesteld naar 300 hectare. Naast Weerterheide worden nog vier andere locaties onderzocht, waaronder de Nassau-Dietzkazerne in Budel.

Locatie oefendorp

Bij de beoordeling van locaties worden meerdere aspecten meegenomen, zoals milieu, maatschappelijke belangen en de aanwezigheid van beschermde dieren. Voor het oefendorp lijkt een noordelijke ligging, nabij de Nassau-Dietzkazerne, realistischer vanwege beperkingen in het zuiden.

Vragen uit de zaal

Inwoners stelden vragen over onteigening, waardevermindering van huizen, recreatie en geluidshinder. Ook specifieke zorgen kwamen aan bod, zoals de naftaleiding in de grond en de combinatie van het oefenterrein met asielopvang.

Bij een vraag over nachtelijke schietoefeningen klonk frustratie. “Gisteravond om 23.00 uur zaten we rechtop in de woonkamer door het lawaai”, zei een bewoner. Kolonel Kemna gaf aan dat schietoefeningen normaal gesproken overdag plaatsvinden en beloofde de specifieke situatie te onderzoeken.

Emotionele verhalen

Sommige bewoners deelden persoonlijke verhalen. Een inwoner uitte zorgen over zware voertuigen die mogelijk over een slecht onderhouden naftaleiding rijden. Ook sprak hij over de emotionele waarde van een stuk grond waar de as van zijn overleden oma is uitgestrooid. “Je wilt niet dat legerkisten daar straks marcheren.”

Open terrein en recreatie

Defensie benadrukte dat de Geuzendijk tussen Budel en Weert open blijft en dat het oefenterrein toegankelijk blijft voor recreatief gebruik, met uitzondering van de huizen vanwege geavanceerde apparatuur.

Positieve indruk

Henny Beuving, voorzitter van de wijkraad Boshoven, noemde de avond positief. “Mensen zijn ongerust, maar er is vanavond transparant en helder gecommuniceerd.” Het onderwerp komt opnieuw ter sprake tijdens de openbare vergadering van de wijkraad Boshoven op 5 februari om 19.30 uur in het buurthuis.

Gisteren werd ook een livestream uitgezonden. Deze kun je terugkijken via Youtube: https://www.youtube.com/live/XlbnuWo7iV0


Een bijdrage van Arjanne van Voorst

Deel dit bericht
Geef reactie