Fabienne gunt iedereen een Langer Fitter Leven

9 min. leestijd

Langer Fitter Leven, dat gunt Fabienne Kiezebrink iedereen. Om die reden startte ze vorig jaar haar eigen praktijk onder deze naam. De voormalige fysiotherapeute rondde haar opleiding kPNI af, verdiepte zich in orthomoleculaire therapie, schafte een infraroodtunnel aan en helpt mensen met allerhande gezondheidsklachten nu aan een Langer Fitter Leven.

Langer Fitter Leven

“Tijdens mijn werk als fysiotherapeute merkte ik dat mensen regelmatig terugkwamen met dezelfde klachten. Ik vroeg me af hoe dat kon gebeuren en ontdekte dat er soms andere oorzaken waren voor bepaalde klachten dan de meest voor de hand liggende, zoals een vitaminetekort of mentale problemen. Dat vond ik steeds interessanter worden, dat uitzoeken van wat er nu écht ten grondslag ligt aan de klachten van mijn cliënten. Ik vind het immers heel gezellig als ze terugkomen, maar wil liever dat ze zich goed voelen en mijn hulp helemaal niet nodig hebben”, zo legt Fabienne uit.

Daarnaast merkte ze dat ze, ondanks dat ze als fysiotherapeute al meer tijd voor haar cliënten had dan veel andere zorgverleners, niet alles inzichtelijk kreeg wat ze nodig had om het plaatje compleet te maken. “In dat halve uurtje vond ik niet de verdieping die ik zocht, kon ik niet alle informatie verzamelen die ik nodig had of kwamen er net emoties omhoog terwijl ik door moest naar de volgende cliënt. Dat heeft me gedreven om voor mezelf te beginnen. Nu heb ik echt de tijd voor mensen, om hun verhaal helemaal compleet krijgen en hen écht te kunnen helpen.”

Een hele mond vol

Dat doet Fabienne dus door middel van kPNI: klinische psycho-neuro-immunologie. “Dat is een hele mond vol, maar eigenlijk gaat het erom dat je naar het hele plaatje kijkt: hoe je brein, hormonen, immuunsysteem, emoties en zelfs je gedrag samenhangen en invloed hebben op je gezondheid. Ik richt me dus op het ontdekken van de onderliggende oorzaak van gezondheidsklachten en help mensen te begrijpen waar deze vandaan komen, zodat ze zelf weer de regie kunnen nemen over hun gezondheid.”

“Vanochtend had ik bijvoorbeeld een cliënt hier die heel veel buikpijn had en erg snel ziek werd. Ze wist niet wat er aan de hand was en zocht de oorzaak logischerwijs in haar lichaam. Toen we haar hele verhaal compleet hadden, kwamen we echter uit op het thema eenzaamheid. Al vanaf haar jeugd had ze zich eenzaam gevoeld en deze emotie is zich op gaan slaan in haar lijf. Nu is ze daarmee aan de slag gegaan, door met haar ouders het gesprek aan te gaan. Vanochtend kwam ze dus terug en vertelde ze dat ze alleen al door naar haar ouders uit te spreken dat ze zich al haar hele leven best wel alleen voelde, verlichting had ervaren. Ze had het afgelopen weekend alcohol gedronken en normaliter zou ze de dag daarop dan veel buikpijn hebben, maar daar had ze nu helemaal geen last van gehad. Toen dacht ik echt: wow, dat emoties zich zo kunnen opslaan in je lijf! Ik fleur er helemaal van op om op deze manier iets voor iemand te kunnen betekenen.”

Brede bril

Om erachter te komen hoe ze haar cliënten kan helpen vraagt Fabienne hen dan ook héél veel. “Ik wil niet alleen weten wat je eet, hoe je beweegt en hoe je je voelt, maar ook hoe je geboorte is verlopen, of je moeder stress heeft gehad tijdens de zwangerschap, of je vaak naar de wc kunt en of je sociale steun hebt. We maken het hele plaatje compleet met de breedste bril die er maar bestaat. Daarna gaan we alles afvinken tot we ontdekken waardoor de klachten zijn ontstaan. Dat kan dus zoals bij de cliënt van vanochtend in emoties zitten, maar bij iemand anders het immuunsysteem zijn. Samen gaan we op zoek naar waar het probleem nou écht zit en van daaruit kijken we naar hoe we dat probleem verder kunnen aanpakken. In sommige gevallen kan ik dat zelf, in andere gevallen verwijs ik mijn cliënten door naar iemand die daarin gespecialiseerd is.”

Warmtetherapie

Een van de behandelmethoden die Fabienne gebruikt, is warmtetherapie. “Warmtetherapie wordt momenteel al veel ingezet bij kankerpatiënten en er komen steeds meer ziektebeelden bij die er positief op reageren. Hoe langer je ziek bent, hoe lager je temperatuur namelijk wordt. Je immuunsysteem gaat op een lager pitje functioneren en vaak krijg je het dan ook letterlijk kouder. Zo zijn veel mensen er trots op dat ze geen koorts kunnen krijgen, maar dat betekent dus eigenlijk dat er iets mis is. Wat gebeurt er nu wanneer we deze mensen even goed opwarmen, tot ze koorts krijgen? Dan krijgt hun immuunsysteem een boost en gaat het dingen oplossen die al langere tijd aan het rommelen zijn in hun lijf.”

Fabienne begint deze zogenaamde hyperthermie met het meten van je lichaamstemperatuur . “Daarna mag je in de tunnel gaan liggen. Na twintig minuten denk je ‘pfoe, ik begin wel flink te zweten’ en na ongeveer een half uur lukt het je lichaam niet meer om door middel van zweten af te koelen. Dat is wanneer je temperatuur gaat stijgen, tot ongeveer 38,5 graden. Dan zet ik de tunnel uit en mag je even rustig blijven liggen om af te koelen. Vervolgens kom je weer zitten en krijg je flink wat water te drinken. Het voelt alsof je net een flinke inspanning achter de rug hebt en dat levert vaak al een positieve ervaring op, maar na een week merken de meeste cliënten écht effect.”

Deze behandeling is volgens Fabienne ook heel effectief bij diabetesvoeten, waarin weinig doorbloeding is. “Omdat de infraroodstraling zo’n 3 tot 4 centimeter in het weefsel doordringt, komt er een soort geforceerde doorbloeding tot stand. De bloedvaten gaan uitzetten en er volgt een fantastisch herstel.” Maar ook cliënten met bijvoorbeeld pijnklachten of fibromyalgie hebben baat bij de infraroodtunnel, die Fabienne dan inzet voor infraroodtherapie. “Zo’n sessie duurt korter, is minder intens en moet vaker herhaald worden, maar levert wel hele positieve effecten op.”

Voeding als medicijn

Naast warmte kan ook voeding helend werken, zo weet Fabienne. Ze voert ook darm- of hormoononderzoeken uit en geeft haar cliënten dan adviezen qua voeding en suppletie. “Voeding wordt echt gezien als medicijn. Bij sommige ziektebeelden is het gunstig om bepaalde dingen juist wel of niet te eten en dat kan echt het verschil maken. Vis is bijvoorbeeld iets wat ontstekingsremmend werkt en toch zijn er heel weinig mensen die vis eten. Voor mensen die heel gevoelig zijn voor ontstekingen, is het dus heel belangrijk om wél vis te eten. Andere mensen reageren negatief op melk of gluten en kunnen deze beter mijden. Dit is heel individueel en onderzoek ik graag met mijn cliënten samen.”

Fabienne heeft dus heel veel verschillende tools in huis waarmee ze haar cliënten kan helpen aan een Langer Fitter Leven. Toch streeft ze ernaar maximaal twee strategieën in te zetten per cliënt, zodat het behapbaar blijft. “Alles in één keer aanpakken, dat houdt niemand vol. Ik wil echt stappen kunnen zetten en vind het belangrijk dat wat we doen past bij degene die tegenover me zit.”

Wie wel oren heeft naar een Langer Fitter Leven en benieuwd is naar het aanbod van Fabienne, kan een kijkje nemen op www.langerfitterleven.nl en de bijbehorende social media.

Deel dit bericht
Geef reactie