Burgemeester en wethouders van Weert zouden onterecht declaraties hebben ingediend. Dit blijkt uit onderzoek van L1 op basis van de Wet Open Overheid (WOO). Kosten die al vergoed worden via een vaste maandelijkse toelage, zouden alsnog zijn gedeclareerd.
Het gaat onder meer om VIP-tickets voor Bospop, carnavalskleding en etenswaren. Volgens de gemeente betrof het netwerkbijeenkomsten, waardoor declaratie was toegestaan. Echter, emeritus hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries stelt tegenover L1 dat dergelijke kosten uit eigen zak betaald hadden moeten worden. In de regeling staat dat partijpolitieke kosten en individuele consumpties niet declareerbaar zijn.
Naast de tickets en etenswaren werden ook middeleeuwse kostuums gedeclareerd. Deze waren nodig voor de sleuteloverdracht tijdens carnaval. De gemeente ziet dit als functionele bedrijfsvoeringskosten. De Vries is het daar niet mee eens. Volgens hem is in de regels vastgelegd dat kledinghuur voor eigen rekening blijft.
Ook relatiegeschenken zoals een puzzel en een goocheldoos werden gedeclareerd. Volgens de hoogleraar is dit niet toegestaan. Alleen functionele geschenken voor externen mogen worden vergoed.
De gemeente verdedigt zich. Volgens een woordvoerder gebeurt dit niet alleen in Weert, maar ook in andere gemeenten. Een verantwoording aan de gemeenteraad werd niet gegeven, omdat dit volgens de verordening niet verplicht is.
De Vries plaatst vraagtekens bij deze gang van zaken. Volgens hem moeten bestuurders doelmatig met publiek geld omgaan. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil niet reageren, maar wijst op de voorbeeldfunctie van bestuurders.
Meer details over deze kwestie zijn te lezen in het volledige artikel van L1.
Stuitend is de sluitende argumentatie van de woordvoerder omdat dit ook in andere gemeenten gebeurt. Zwakker had het niet uitgedrukt kunnen worden.
De betrouwbaarheid van onze gemeente staat op het spel met deze declaraties.
Nu moet ik wel benadrukken dat de geveinsde eerlijkheid van de woordvoerder om wat krom is recht te breien natuurlijk beloond mag wordenmet een gedegen en gedetailleerd onderzoek door een onafhankelijk accountantsburo waarna eventuele ongeldige declaraties terugbetaling vereist.
Dit gezegd hebbende vraag ik mij af wat nog meer achter de deuren gebeurt wat wellicht niet geoorloofd kanzijn.
Drukke tijden voor de raadsleden liggen in het verschiet om dit eens te onderzoeken.
Ongehoord…dat dit zomaar kan…en gedaan is.
En dan het enige verweer van de Gemeente woordvoerder…
“DE ANDERE GEMEENTE DOEN HET OOK….”
Gewoon diefstal van de burger..!!!