Raad Weert eist onderzoek declaraties en college belooft terugbetaling

4 min. leestijd
Foto ter illustratie: Bonnetje van koekjes en drop

De gemeenteraad van Weert besprak op donderdagavond 20 februari in een extra vergadering het declaratiegedrag van het college van burgemeester en wethouders. DUS Weert had de vergadering aangevraagd en vond opheldering noodzakelijk over de declaraties van het college. De aanleiding voor het debat was de berichtgeving van L1 over de declaraties.

Tijdens het zogeheten interpellatiedebat stelden raadsleden veel kritische vragen over hoe bepaalde kosten zijn gedeclareerd. Uiteindelijk stemde de raad unaniem in met een onderzoek naar de rechtmatigheid van de declaraties en nam ook een motie van treurnis aan. De burgemeester verzekerde namens het college van B&W dat alle onrechtmatige declaraties worden terugbetaald, indien dit uit de onderzoeken blijkt.

Verklaring van het college

De vergadering begon met een verklaring van burgemeester Raymond Vlecken namens het college van B&W. Hij gaf aan dat er onduidelijkheid was over bepaalde declaraties, zoals kosten voor snoepgoed en evenementen. Volgens hem was er geen sprake van dubbele declaraties, maar waren sommige uitgaven verkeerd geadministreerd. Het college beloofde meer transparantie en strengere naleving van interne richtlijnen. Ook benadrukte het college dat hun aanwezigheid bij evenementen zoals Bospop en carnavalsverenigingen essentieel is voor contact met inwoners en ondernemers.

Kritische vragen vanuit de raad

Raadsleden uit verschillende partijen uitten hun zorgen. Jeroen Goubet (Weert Lokaal) vond dat het declareren duidelijk anders moet. Peter Mols (CDA) vroeg om meer duidelijkheid. Nu is het gissen waarom bepaalde zaken gedeclareerd zijn. Tevens is het volgens hem ook lastig te verantwoorden naar de collega-medewerkers bij de gemeente Weert. Lilian van Grimbergen (VVD) benadrukte dat het vertrouwen in de politiek al laag is en dat dit soort zaken dat vertrouwen verder schaden.

Leon Heuvelmans (PvdA) wees op de strikte regels die voor burgers gelden. Hij gaf als voorbeeld dat iemand met een uitkering soms wordt gekort als diegene per ongeluk een fout maakt. Voor deze mensen is het moeilijk te begrijpen dat het college snoepgoed en evenementenkaartjes declareert. Piet Scholten van DUS Weert vond de reactie van het college teleurstellend. De partij had gehoopt op meer zelfreflectie en begrip voor de kritiek.

Moties en stemming

Na een lange discussie en diverse schorsingen werd een motie van treurnis ingediend. Deze riep het college op om het declaratieproces te verbeteren en de raad op de hoogte te houden. DUS Weert stelde voor een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar de rechtmatigheid van de declaraties. PvdA en andere partijen steunden dit voorstel. Er ontstond discussie over of zowel de raad als een extern bureau het onderzoek moest uitvoeren.

Het college accepteerde de moties en beloofde verbeteringen. De gemeenteraad stemde unaniem in met zowel de motie van treurnis als het onderzoek. Ook werd besproken of de accountant een regulier onderzoek naar de declaraties moest uitvoeren, specifiek voor de huidige raadsperiode.

Onderzoek declaraties

De raad wil snel duidelijkheid over de declaraties van het college. De komende tijd start een onderzoek waarin zowel de raad als een extern bureau zich over de kwestie buigt. Het college beloofde alle onduidelijkheden weg te nemen en het declaratieproces transparanter te maken. Ook werkt men aan strengere richtlijnen om soortgelijke situaties in de toekomst te voorkomen. Mocht uit de onderzoeken blijken dat de declaraties onrechtmatig waren dan zal het college van B&W deze terugbetalen.

Moties

Deel dit bericht
2 reacties