Het tegengaan van voedselverspilling en het toegankelijk maken van ambachtelijke producten voor iedereen, dat is de missie van Joep Gommans met zijn app Vers voor Vandaag. Deze innovatieve app biedt consumenten de mogelijkheid om overgebleven verse producten van lokale ambachtelijke verswinkels — zoals bakkers, slagers en groenteboeren — te kopen in verrassingspakketten tegen aantrekkelijke kortingen. Het initiatief richt zich exclusief op het ondersteunen van de lokale ambachtelijke versondernemer en sluit ketens en grote merken bewust uit.
Voedselverspilling heeft enorme gevolgen: in de EU wordt maar liefst 42% van al het voedsel verspild, en in Nederland alleen al verdwijnen er dagelijks 700.000 broden in de afvalbak. Deze verspilling is niet alleen zonde van het voedsel zelf, maar draagt ook bij aan de opwarming van de aarde. Voedselverspilling is namelijk verantwoordelijk voor maar liefst 10% van de totale CO₂-uitstoot wereldwijd. “Goed voedsel weggooien kan écht niet meer,” aldus Gommans. Met Vers voor Vandaag wil hij hier verandering in brengen, door voedselverspilling te verminderen en consumenten toegang te geven tot ambachtelijke producten die anders verloren zouden gaan.
De drijfveer van Joep Gommans
Joep Gommans groeide op tussen de geur van versgebakken brood en het geluid van draaiende bakkersovens in de bakkerij van zijn ouders. “Al van kinds af aan zag ik hoeveel voedsel er wordt weggegooid. Voor de meeste mensen is dat slechts een cijfertje of percentage, maar voor mij was het altijd een werkelijk beeld van de hoeveelheid stapels kratten en vuilniszakken. Dat doet toch iets met je. Die bewustwording had ik dus al vanaf een jonge leeftijd,” vertelt Gommans. Joep, die door de overheid als ‘Voedselvernieuwer’ is erkend en werd toegelaten tot het Business Innovation Program Food, werd mede door dit programma gestimuleerd om Vers voor Vandaag te ontwikkelen. Het programma ondersteunt vernieuwers in de voedselindustrie die zich inzetten voor duurzame oplossingen. Gommans’ deelname gaf hem de tools en kennis om zijn idee verder uit te werken.
Lokale trots
Vers voor Vandaag breidt nu uit en krijgt een prachtige start in Stramproy met Snijders, De Echte Bakker. Bakkers Casper Heuvelmans en Mark Craemers zetten zich vol enthousiasme in voor het verminderen van voedselverspilling met hun ambachtelijke producten. Snijders, De Echte Bakker staat al meer dan 60 jaar bekend om zijn vakmanschap en is al 50 jaar lid van het Echte Bakkersgilde. Hun Limburgse vlaaien werden zelfs bekroond tot de allerbeste tijdens de 42ste vlaaienkeuring. “Wij zijn trots om met Vers voor Vandaag aan de slag te gaan. Het is een mooie kans om voedselverspilling tegen te gaan én klanten kennis te laten maken met onze ambachtelijke producten,” aldus Casper Heuvelmans. Met een verrassingspakket van Bakkerij Snijders geniet je van ambachtelijke lekkernijen die aan het einde van de dag overblijven. Van knapperig brood tot heerlijke vlaai: je haalt ambachtelijke kwaliteit in huis én helpt verspilling te voorkomen.
Eerste verrassingspakket voor wethouder Hans Fuchs
Ter ere van de start van Vers voor Vandaag in de gemeente Weert nam wethouder Hans Fuchs (portefeuille duurzaamheid) donderdagochtend 20 maart het allereerste Vers Voor Vandaag-verrassingspakket uit Stramproy in ontvangst. Dit officiële startmoment vond plaats in de winkel van Snijders, De Echte Bakker in Stramproy en onderstreept het belang van initiatieven die voedselverspilling tegengaan en lokaal ambacht ondersteunen.
Steun aan de voedselbank
Een veelgestelde vraag is of dit initiatief de beschikbaarheid van voedsel voor voedselbanken beperkt. Volgens Joep Gommans is dat niet het geval: “Voedselbanken kunnen heel veel producten niet doneren. Denk aan kort houdbare lekkernijen zoals taart, gebak, krokante broodjes, producten met vlees, salades en maaltijden. Er blijft dus veel over dat niet naar de voedselbank kan. Daarbij houden we in Nederland élke dag 700.000 broden over, veel meer dan voedselbanken kunnen verwerken.” Gommans moedigt deelnemers aan Vers voor Vandaag aan om, als zij dat nog niet doen, eerst voedsel te leveren aan de voedselbank. “Ik draag de voedselbanken een warm hart toe en hoop dat we op meerdere manieren kunnen bijdragen aan minder verspilling én meer ondersteuning voor mensen die het nodig hebben.”
Samen tegen voedselverspilling
Met dit initiatief wordt het voor consumenten makkelijker om bewust te kiezen voor lokale producten die anders verloren zouden gaan. Vers voor Vandaag roept ook andere verswinkels in de regio op om zich aan te sluiten bij deze beweging tegen voedselverspilling. “Samen zorgen we ervoor dat goed voedsel niet verloren gaat, maar juist terechtkomt waar het hoort: op het bord van tevreden klanten.”
Vers voor Vandaag-app installeren
Wil je zelf een steentje bijdragen aan het tegengaan van voedselverspilling en tegelijkertijd genieten van lekkernijen van lokale verswinkels? De app vind je niet in de App Store of Google Play Store, maar installeer je rechtstreeks vanaf de website van Vers Voor Vandaag. Ga op je telefoon in Chrome of Safari naar www.versvoorvandaag.nl, klik op ‘Download de App’ en volg de instructies. In de app vind je naast de deelnemende winkels uit de regio ook tal van heerlijke recepten waarmee je eenvoudig en snel smakelijke gerechten kunt bereiden van jouw overgebleven producten.




