Sluiting dreigt voor Weerter kringloopwinkel ‘Goed Gebruikt Goed’

3 min. leestijd
Eigenaar Mario van den Boom van kringloopwinkel Goed Gebruikt Goed

Goed Gebruikt Goed aan de Graafschap Hornelaan in Weert verkeert in financiële nood. Door uitgestelde betalingen tijdens de coronapandemie is de kringloopwinkel nog zo’n 50.000 euro verschuldigd aan de Belastingdienst. Volgens eigenaar Mario van den Boom kan deze schuld het einde betekenen van de grootste kringloopwinkel in Weert.

Slapeloze nachten door oplopende schuld

“De winkel draait goed. We kunnen alle lopende kosten betalen,” vertelt Van den Boom. “Maar door de gevolgen van corona zitten we nog steeds met die achterstand.” De dreigende sluiting, en daarmee het verlies van banen en vrijwilligersplekken, bezorgen hem slapeloze nachten.

De financiële steun die de winkel in coronatijd ontving, is inmiddels volledig terugbetaald. Maar de uitgestelde btw-afdracht is nog openstaand. Door oplopende rente groeit de schuld maandelijks.

Werken met hart en ziel

Bij Goed Gebruikt Goed werken naast eigenaar Mario nog vier mensen: twee vrijwilligers, een medewerker van PSW en een betaalde kracht. Die laatste, Anja, zou op termijn de winkel overnemen. “Ze werkt hier met hart en ziel en zou graag doorgaan met de winkel. Door deze situatie verdwijnt die mogelijkheid als sneeuw voor de zon,” zegt Van den Boom.

Oproep aan de gemeente Weert

Als er geen oplossing komt, moet de winkel op korte termijn sluiten. Toch ziet de ondernemer kansen. “De gemeente zou de achterstand kunnen kwijtschelden of ons ondersteunen, zoals in andere gemeenten gebeurt.”

Hij verwijst naar de gemeente Valkenswaard, waar een vergelijkbare kringloopwinkel hulp kreeg bij huisvesting, subsidies, personeelsplaatsingen en afvalkosten. In Weert blijft dergelijke steun tot nu toe uit.

Afvalkosten drukken zwaar op het budget

“Afval is een groot probleem. Als kringloop mogen we niet naar de milieustraat, dus we moeten commercieel storten tegen hoge tarieven.” Veel mensen leveren oude spullen in, maar niet alles is verkoopbaar. De kosten voor het afvoeren van afval vormen een flinke maandelijkse last.

Hoewel Van den Boom eerder contact zocht met de gemeente Weert en een delegatie op bezoek kwam, kreeg hij nul op het rekest. “In andere gemeenten wordt wél meegedacht. Dat maakt deze situatie extra zuur.”

Laatste redmiddel: crowdfunding

Als laatste redmiddel is Van den Boom een crowdfunding gestart. Op steunactie.nl schrijft hij: “Waarschijnlijk redden we het nog een paar maanden voordat we definitief de deur moeten sluiten. Zonder die coronaschuld kunnen we blijven bestaan.” Wie Goed Gebruikt Goed wil helpen kan terecht op een speciaal ingerichte crowdfundingwebsite.

Reportage: kijkje achter de schermen

In onderstaande video nemen we een kijkje bij het noodlijdende Goed Gebruikt Goed. We spreken met eigenaar Mario van den Boom, die – als er geen oplossing komt – binnenkort met pijn in het hart de deuren van zijn kringloopwinkel moet sluiten: https://vimeo.com/1070424626.

Deel dit bericht
Geef reactie