Zo’n vijfentwintig omwonenden waren op donderdagavond 27 maart aanwezig bij de informatieavond over het Open Park Weert (oftewel sportpark Boshoven) in de Bosuil. Hun grootste zorg is de afwikkeling van het verkeer. Projectleider Gaby Jansen en civiel manager Piet Cuijten van de gemeente Weert lichtten het herinrichtingsplan toe.
Open Park Weert
Sportpark Boshoven is in de jaren zeventig van de vorige eeuw aangelegd. Het complex is verouderd en aan vernieuwing toe. In 2017 kwamen de gebruikers, verenigd in de Open Club, met de eerste plannen. Op 25 september 2024 heeft de gemeenteraad het voorlopig ontwerp, herinrichtingsplan, programma van eisen voor de binnensportaccommodatie en een investeringsbudget van 7.250.000 euro beschikbaar vastgesteld. In het uitgewerkte plan staat dat het Open Park Weert een park wordt voor iedereen – met ruimte voor groen, sport, cultuur en gezondheid. Een ontmoetingsplek voor alle inwoners van Weert en omgeving om te bewegen en elkaar te ontmoeten. Daarmee draagt het bij aan de positieve gezondheid van de regio. Met de sportverenigingen en andere betrokkenen is uitvoerig gesproken.
Plannen
“Er gaat veel veranderen. Om de continuïteit te kunnen waarborgen, gebeurt de herinrichting in fasen,” vertelt Gaby Jansen. Er wordt in juni/juli 2025 gestart met de voetbalvelden. Die worden 10 tot 15 meter opgeschoven. Op het nieuwe hoofdveld komt kunstgras. Verder komen er ballenvangers. In september dienen de velden weer speelklaar te zijn. Het honk- en softbalveld is iets te groot. Dat wordt ingekort. De struweelhaag komt meer in het zicht. Ook komt er een wadi voor het bergen van water. De nieuwe binnensportaccommodatie komt op een andere plek dan de huidige sporthal. Deze wordt in 2027 opgeleverd. Eind 2027/begin 2028 volgt het sport- en beweegplein met buitensportvoorzieningen. Hierna kunnen de oude gebouwen worden gesloopt. Op de plek van de oude sporthal komen 400 tot 450 parkeerplaatsen.
Verkeersafwikkeling
De toegangsweg voor het gemotoriseerd verkeer blijft dezelfde, via de Schoutlaan. De tweede ontsluiting via de Suffolkweg, bedoeld voor fietsers en voetgangers, wordt tijdens de bouw gebruikt voor het bouwverkeer. Het verkeer houdt de omwonenden bezig. Iemand merkt op dat het nu al de hele dag een komen en gaan is van auto’s. Zeker bij grote evenementen. Straks komen er nog meer mensen. Het ontbreken van een rotonde op de Ringbaan-Noord naar het park noemt hij een gemiste kans. Blij zijn de omwonenden met de groene strook van ongeveer 20 meter tussen hun huizen en de parkeerplaats. “We kijken liever tegen struiken aan dan tegen auto’s.” Het open karakter van het park baart de omwonenden ook zorgen. “De speelelementen in de buitenlucht trekken wellicht hangjeugd aan, wat voor extra overlast zorgt.”
Alleen maar beter
Een omwonende geeft aan dat de lichten van het voetbalveld nu in de huizen schijnen. Piet Cuijten benadrukt dat het licht straks gericht is op het veld en er geen vallicht meer is. Op de vraag of de containers voor oudpapier blijven, is het antwoord ja. Ze komen ergens op de nieuwe parkeerplaats te staan, niet meer vol in het zicht. Iemand anders merkt op dat het hekwerk tegen hun huizen zo oud is dat het bijna uit elkaar valt. Of daarnaar gekeken kan worden. Verder komt de gezondheidsdienst straks bij de tennisvelden. Ook aan de bus van het Bevolkingsonderzoek is gedacht. Aan het eind van de informatieavond zegt Gaby Jansen: “Ik ben blij als mensen vragen stellen of twijfels laten horen. Daar wordt het plan alleen maar beter van.”




Een bijdrage van Arjanne van Voorst