Op dinsdag 8 april organiseert IVN Weert e.o. een lezing over de geologie van Limburg door Ad Havermans. De lezing wordt gegeven in Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man.
In deze lezing worden de hoofdlijnen gepresenteerd van de oppervlakte geologische ontwikkeling van de provincie Limburg. Basis voor de presentatie is het boek ‘Van Mookerheide tot Sint-Pietersberg’ waaraan de spreker een grote bijdrage heeft geleverd.
De geologische verscheidenheid in Limburg
De geologische verscheidenheid blijkt groot. Het uiterste noorden van de provincie is gevormd onder invloed van landijs tijdens de voorlaatste glaciaal. Invloed van koude speelde ook een hoofdrol in de vorming van het Maasduinengebied. Warmere omstandigheden na de glacialen leidden echter tot de vorming van de hoogveenmoerassen van de Groote en de Verheven Peel.
De wind, de tektoniek en de insnijdende werking van beken resulteerden in het Leudallandschap. Bijzonder is het Meinweggebied waar de tektoniek met daarbij gevormde breuken het landschap vormgeven.
In het Zuid-Limburgse heuvelland worden de oudste oppervlaktegesteenten van Nederland aangetroffen. Het Boven Carboon in het Geuldal is meer dan 300 miljoen jaar oud. Inmiddels is de winning van mergel in de ENCI-groeve gestopt. De afzettingen uit het Krijt kunnen door iedereen worden bestudeerd. Het Maasdal tenslotte rijgt de gehele provincie aaneen.
Praktische informatie
- Datum: dinsdag 8 april 2025
- Aanvang: 19.30 uur
- Locatie: Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man, Geurtsvenweg 4 in Weert
- Entree: € 2,- (inclusief een kopje koffie of thee)