Op dinsdag 6 mei organiseert Heemkunde Stramproy een bijzondere avond met oorlogsverhalen uit Stramproy. In De Zaal, aan de Mariastraat 1, delen inwoners hun herinneringen aan de oorlogsjaren 1940 – 1945. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en is gratis toegankelijk.
Herinneringen aan de oorlogsjaren
Tijdens de avond komen diverse persoonlijke verhalen en beelden aan bod. Zo waren er voor de oorlog Duitse padvinders op kamp in de Horst, die de omgeving grondig verkenden. Ook wordt verteld over het zware bombardement op zondag 7 november 1943. Toen vielen er ongeveer 300 bommen tussen Tungelroy en Stramproy.
Inleiding door Frans Verhaag
Frans Verhaag opent de avond met een inleiding over de situatie in de regio. Hij spreekt onder andere over de Kammhuberlinie, het ‘Pruûshuuske’ en soldaat Pierre Benoy. Pierre was als Belgisch militair teruggekeerd naar zijn vroegere gastgezin in Stramproy.
In het najaar van 1944 verbleven veel Engelse soldaten in het dorp. Zij namen niet alleen militair materieel mee, maar ook menselijkheid. Bij een geboorte gaven zij een kraampakket, compleet met doopkleedje. Ook komt het verhaal van Jozef Vranken aan bod. Hij werd gedwongen te werken aan de Friesenwall in Duitsland en overleefde de zware omstandigheden niet.
Tentoonstelling bij de St. Jansmolen
Naast de verhalenavond is er een tentoonstelling over 80 jaar bevrijding te zien bij de St. Jansmolen aan de Molenweg. Deze is gratis te bezoeken op:
- Zaterdagen 26 april, 3 mei en 10 mei van 13.00 tot 15.00 uur
- Zondagen 27 april en 4 mei van 10.00 tot 12.30 uur
Iedereen welkom
De avond en de tentoonstelling bieden een waardevolle kans om stil te staan bij de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Iedereen is van harte welkom.
