In het kader van burendag op 15 oktober 2016 werd op de hoek van de Klemmenstraat en Vrinssenstraat in Stramproy een speeltuintje heropend. Mede dankzij de inzet van buurtbewoners was de vernieuwde speeltuin tot stand gekomen. De burgemeester opende het speeltuintje en was vol lof over de burgerparticipatie.
Nog geen 3 maanden na de heropening moet het speeltuintje al worden aangepast. Het speelhuisje moet zelfs worden verwijderd omdat deze is afgekeurd na een inspectie. De buurtbewoners zaten te klapperen met hun oren toen ze dat hoorden “dag burenparticipatie, welkom bureaucratie”, aldus een van de boze buurtbewoners. Afgelopen week heeft een bedrijf in opdracht van de gemeente het speelhuisje verwijderd en enkele toestellen verplaatst.
Een woordvoerster van de gemeente Weert beaamt dat ze dit initiatief hebben ondersteund, met als uitgangspunt dat de werkzaamheden door de buurtbewoners zelf werden uitgevoerd. Samen met hulp van veel bewoners uit de buurt, sponsors, Woonstichting St. Joseph en Punt Welzijn is de speeltuin opnieuw ingericht met de bestaande toestellen en een nieuw toestel.
Nu de speeltuin een aantal maanden in gebruik is, blijkt bij een reguliere keuring dat de speeltuin niet helemaal voldeed aan de veiligheidsnormen. Eén toestel voldeed niet aan de huidige veiligheidsnormen en is verwijderd, zo bevestigt de woordvoerster. Ze geeft aan dat in goed overleg met de initiatiefnemers enkele toestellen zijn verplaatst. Dit zijn slechts kleine aanpassingen die de gemeente meteen heeft uitgevoerd.
De buurtbewoners vinden het vreemd dat de mankementen niet eerder aan het licht zijn gekomen. Het zorgt nu voor een grote teleurstelling in de buurt en balen van deze manier van communiceren tussen de gemeente en de burgers. De veiligheid staat natuurlijk voorop, maar men betreurt deze gang van zaken en hoopt dat dit soort kwesties niet meer zullen voorkomen.
Update:
De initiatiefnemers van het speeltuintje benadrukken dat de aanpassingen in goed overleg met de gemeente Weert zijn uitgevoerd. Veiligheid boven alles.
Probleem was meer het “technische dossier” dan de absolute veiligheid. Aanleg dossier is duurder dan een ander “seriebouw huisje”. Afstemming vooraf was inderdaad beter geweest dan herstel achteraf. Maar is gelukkig snel opgelost, en zonder enig ongeluk…
Er lagen te weinig rubber tegels zeker?
Het is nogal eens snel te hoog, eng , gevaarlijk voor de prinsjes en prinsesjes.
Schaafwond of bult op je hoofd is niet echt een hele ramp.
Helemaal mee eens! Het is tegenwoordig allemaal zooo klinisch, zooo betuttelend en ja natuurlijk…met de beste bedoelingen. Maar als je niet valt leer nooit op te staan…Dat hoort nu eenmaal in al zijn facetten bij het leven.
Er is vooraf contact geweest tussen initiatiefnemers en gemeente. Dan zou je toch mogen veronderstellen dat de gemeente goedkeuring heeft gegeven aan de hand van tekeningen en plannen. En dan mag je toch ook van de gemeente verwachten dat zij de regels m.b.t. veiligheid kennen en ook daarop toetsen. Maar ik zal het wel weer verkeerd zien.
Natuurlijk staat veiligheid voorop, bij kinderen nog veel meer. Maar bij dit soort van buurtinitiatieven geldt nog steeds ‘ bezint eer ge begint’. Informeer vooraf of aan bepaalde normen is voldaan voordat de spade in de grondgaat dan valt er achteraf ook niets te betreuren.
Tenzij alles ineens is veranderd moet volgens mij toch nog altijd de vergunningverlener (in dit geval gemeente) aangeven aan welke veiligheids-, milieu-, kwaliteits- en eventuele andere eisen moet worden voldaan en dient ook achteraf te controleren of dat is gebeurd.
Er is toch achteraf gekontroleerd en niet goed bevonden!
?? Het is maar goed dat ik in de jaren ’80 jong ben geweest, we bouwden onze eigen speeltuin met pallets en roestige spijkers en alles wat we in de buurt konden krijgen. Waarom moet nu alles aangeleverd worden en aan de zogenaamde norm voldoen?
Door deze onzin krijgen we kinderen die nergens tegen kunnen.