Afgelopen week is er het nodige te doen geweest over de aanslag die Weertenaren ontvingen voor de onroerendzaakbelasting (OZB). Inmiddels is gebleken dat de gehanteerde percentages onjuist waren en is dit door de gemeente Weert is gecorrigeerd.
“Helaas blijkt echter dat de rust hiermee niet is teruggekeerd”, aldus D66 Weert. De politieke partij wordt door een opvallend groot aantal mensen ook aangesproken over de stijging van de WOZ-waarde van woningen per peildatum 1 januari 2016.
Het betreft verhogingen van niet zelden tienduizenden euro’s, die voor eigenaren niet te verklaren zijn uit de gemiddelde stijging van koopwoningen in Weert afgelopen jaar. Daardoor ontstaat op z’n minst de schijn dat waar is afgesproken is de OZB niet te verhogen, dit nu toch verkapt lijkt te gebeuren door het fors verhogen van de WOZ-waarde van de woningen.
D66 heeft het College van B&W daarom gevraagd om inzicht te geven in de gemiddelde verhoging van de OZB, afgezet tegen de gemiddelde waardestijging van koopwoningen in 2016. Daar waar er sprake is van een afwijking wil D66 weten waarom de WOZ-waarde dan toch zo stevig is verhoogd.
Alle drie gelijk 😉
De waarde van de WOZ, was 10 jaar geleden doorgeschoten naar boven.
Op dit moment is de WOZ-waarde doorgeschoten naar beneden.
De meeste mensen zullen hun huis niet verkopen op de waarde van de WOZ-waarde.
Dus …. De WOZ-waarde is te laag…!!
Het staat je uiteraard altijd vrij je huis zelf te laten taxeren. De kosten zijn belasting aftrekbaar. Een taxatierapport is een krachtig bewijs om bezwaar te maken tegen de aanslag…
Dat zal best, maar de gemeente bepaald de waarde op basis van wat?
Er is nooit een taxateur van de gemeente langs geweest.
Mijn woning was na bezwaar via WOZpunt.nl plotselling €80.000 minder waard. Hoe kan dat? Ik heb voor mijn bezwaar jaren teveel betaald maar dat kan ik nergens verhalen.
Soortgelijke woningen worden met elkaar vergeleken. Daar wordt de waarde op bepaald. Beetje lullig gezegd maar de beoordeling van de gemeente en de beoordeling van WOZpunt of wat dan ook is altijd natte vingerwerk. De taxatie die de gemeente doet moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ik ken die voorwaarden niet. Dat zal vast heel technisch zijn.
Als je het gevoel hebt dat je in het verleden teveel betaald hebt maar nooit richting de gemeente hebt geklaagd of aangetoond dat dat zo is dan zie ik het voor jou somber in. Ik zou me richten op de toekomst…
Via BsGW kun je inloggen en naar het taxatierapport gaan. Daar staat een foto van het huis en alle relevante informatie incl. “vergelijkbare” objecten. € 80.000 is veel t.o.v. de waarde maar dan zal het huis zelf ook een behoorlijke waarde hebben. Overigens is dat dan ongeveer 100 euro netto verschil per jaar aan belasting.
Waarom? Jij verwart de WOZ-waarde met de feitelijke waarde. De waarde wordt pas bepaald bij een definitieve verkoop…Voorbeeld, een verkoop op 200.000,00 is bij een WOZ-waarde van 180.000,00 gewoon mogelijk hoor. Voor het overige, zie Jeroen.
Als jij jouw reactie blijft bewerken klopt mijn reactie niet meer…Neet slum(me)…of juist wel…
schei toch uit!! je hebt toch geen centen!! waar maak je je druk om
Het blijft een loterij, die waardebepaling. Als er niet teveel transacties in je omgeving plaatsvinden, wat natuurlijk de laatste jaren het geval was, dan kan een te dure of te goedkope transactie veel invloed hebben.