Update 17.05u – Foto’s – Op de Margrietlaan in de wijk Moesel is donderdagochtend een waterleiding gesprongen.
Door de gesprongen waterleiding zitten een aantal huishoudens zonder water of hebben te maken met een lage waterdruk. WML geeft aan dat de storing bekend is. Een monteur is onderweg.
Weert heeft de afgelopen weken meermaals te kampen gehad met een defecte waterleiding. Dinsdag was er een waterleiding gesprongen op de Willemshof (Moesel). Afgelopen zondag op de Batavierenstraat (Leuken), 26 maart op de Nassaulaan (Moesel) en op 14 februari j.l. op de Savornin Lohmanstraat (Groenewoud).
Update – In juli 2015 was op bijna dezelfde locatie ook al een waterlek ontstaan (foto van buurtbewoner: http://iwdg.nl/2oLPKwW).
Update 2: Volgens WML duren de herstelwerkzaamheden nog tot 21.00 uur vanavond.
[nggallery id=’4919′]
Weert de lekste
En maar wachten tot ze ook in het centrum kapot springen zodat er eindelijk eens iets gedaan wordt.
Op de meeste plaatsen in het centrum zijn, daar waar de straten en wegen heringericht zijn, de waterleidingen én riolen al vernieuwd, dus kunnen de bewoners buiten het centrum nog lang wachten eer er nieuwe waterleidingen komen.
De meeste waterleidingen (en riolen) die tussen de jaren ’50 en begin jaren ’70 zijn aangelegd, zijn rot. Daar waar bomen in de straat staan, doen de wortels van deze bomen het werk afmaken.
Ik weet nog dat, toen ik nog een bedrijfje had, je iets inkocht en dat dan over een aantal jaren afschreef (ook voor de belasting). Wat je dan ieder jaar deed was het afgeschreven bedrag + inflatie opzij zetten zodat, na volledige afschrijving, je kon vervangen. Lijkt mij sterk dat een groot bedrijf als WML het niet op die manier doet, dus vervangen zou financieel geen probleem mogen zijn. En hetzelfde voor de gemeente als het om riolering gaat.
U hebt het over uw “bedrijfjJE”.
WML is geen bedrijfJE (let op de hoofdletters JE), maar een (groot) bedrijf (zonder JE, zeg maar multinational), waar veel winst gemaakt MOET worden, om de winst, afgeschreven bedragen en inflatie te verdelen onder de aandeelhouders en andere kopstukken.
Zo werkt het tegenwoordig bij grote bedrijven, zolang mogelijk zo weinig mogelijk investeren, des te meer winst kan er verdeeld worden.
Natuurlijk wordt er ook hier en daar geïnvesteerd, maar om 3-kwart van de Weerter waterleidingen te vernieuwen, is financieel wel heel erg veel gevraagd.
Ik noem WML en de gemeente ook grote bedrijven. En als ze de bedrijfsvoering in orde hebben is het geld voor die investering er. Daarvoor zet je nl de bedragen opzij die voor de belasting worden afgeschreven. Dan heb je nooit een probleem met vervangen. In het klein, je investeert in een nieuwe computer voor je bedrijf van zeg 1000 Euro. Voor de belasting schrijf je die investering af over 4 jaar dus 250 Euro per jaar. Dan zet je 250 Euro per jaar opzij zodat je na 4 jaar eenvoudig een nieuwe kunt kopen. De inflatie kun je opvangen door de oude te verkopen. Alles wat je langer dan 4 jaar er mee doet is dan gewoon winst.
WML doet dit ook. Doordat er tussen begin jaren ’50 en eind jaren ’70 in het hele land veel gebouwd is zijn er in deze periode leidingen van een lage kwaliteit gebruikt. Die moeten nu versneld vervangen worden en WML is hier ook al mee begonnen. Groenewoud is reeds grotendeel ‘gesaneerd’, dit jaar is Keent aan de beurt als ik me niet vergis.
Als er een leiding springt dan veroorzaakt dat vaak een domino-effect. Doordat de druk plots wegvalt gaat het leidingwerk in de buurt zich ‘zetten’. Zodra de druk er weer opgezet wordt zijn er nieuwe zwakke plekken ontstaan die niet veel later barsten.
In Weert komt dit vaker voor omdat het leidingnetwerk dat destijds door de gemeente is aangelegd buizen van een grotere diameter dan normaal kent. reparaties of latere uitbreidingen aan het net worden doorgaans met buizen van een kleinere diameter uitgevoerd. dat levert verschillende stroomsnelheden in het net op wat zwakke plekken extra kwetsbaar maakt.
Het is niet uit te sluiten dat er de komende tijd meer lekkages ontstaan. Wijken die kwetsbaar zijn; Moesel, Keent, Groenewoud, Boshoven (Oda I en Oda II) Leuken en een deel van de Biest.
Bedankt voor deze info. Is er vanuit WML misschien ook al een planning aangegeven voor de diverse vervangingen?
Ik weet dat Weert vanwege de problemen extra aandacht heeft. WML is hier heel open over. Groenewoud en een deel van de Biest is vorig jaar vervangen, de Kazernelaan is momenteel aan de beurt. In Keent wordt het later dit jaar tegelijk uitgevoerd tegelijk met de vervanging van de riolering en herinrichting van straten in de omgeving van de Kerkstraat. Verder is me niet bekend.
Ik denk trouwens dat ik eens een brief naar WML ga schrijven met de vraag of ze de vervangingen voor de komende jaren in kaart kunnen brengen. Dank dat je me op dat idee hebt gebracht!
WML maakt niet alle vervangingen tot in detail bekend, in de zin van dat ze dat buiten de bewoners die ermee te maken krijgen heel nadrukkelijk naar buiten brengen. Helaas leven we in een wereld waar kwaadwillenden hun voordeel met gedetailleerde informatie over het leidingnet kunnen doen. Goed dus dat ze daar rekening mee houden.
Ik heb in 2015 een uitgebreide analyse over het hoe en waarom van de waterleiding problemen in Weert gemaakt. Misschien kun je er wat mee of anders wellicht leuk om te lezen.
https://weert.sp.nl/sites/weert.sp.nl/files/attachments/20150305_rapport_sp_leidingwater_definitief.pdf
Ik begrijp goed wat u bedoelt, maar of grote bedrijven (vooral multinationals) zo werken, betwijfel ik.
Er zal best wel een bedrag achterhand zijn voor (nood)investeringen en zoals in dit geval met de waterleidingen in Weert, kan WML er niet meer omheen om niet te investeren. Er moet nu iets aan gedaan worden, ook omdat de kosten van de vele reparaties nu ook de pan uitrijzen.