Sinds het voorjaar van 2016 is Weert een burgerinitiatief rijker, namelijk de Weerter Minimagroep. Zij hebben inmiddels een wegwijsboekje gemaakt onder de titel ‘Samen staan we sterker in Weert!’. Dit boekje werd samen met de nieuwe website gepresenteerd in Bibliocenter Weert, dit in het bijzijn van wethouder Van den Heuvel.
De armoede is stijgende in Weert. Dit zagen de initiatiefnemers van de Weerter minima groep en zij zijn gaan brainstormen over wat ze zouden willen bereiken met en voor elkaar. Hieruit kwam het idee om een handreiking en luisterend oor te bieden aan minima en hen de weg te wijzen. En het mooiste zou zijn als uiteindelijk mensen zich niet meer schamen voor hun situatie!
Vanaf het najaar van 2016 is de groep druk bezig geweest om een minimaboekje te maken. Hierin zijn allerlei lokale initiatieven gebundeld, zoals de Stichting Leergeld, Stichting Minimavakantie enz. In het boekje staan daarnaast ook bespaartips, goedkope recepten en kortingsbonnen.
De Weerter minima groep heeft een duidelijk beeld over het verder verspreiden van het boekje in Weert. Ze willen dit doen door zelf het boekje uit te delen aan minima met de boodschap dat deze mensen naar de Weerter Minima groep kunnen mailen als zij hulp nodig hebben. De groep biedt vervolgens een luisterend oor of de mogelijkheid om bijvoorbeeld samen naar een organisatie te stappen waar je als minima terecht kan. Op deze manier ervaren mensen hopelijk meteen dat ze er niet alleen voor staan.
Ook zullen verschillende zorg- en welzijnsorganisaties de boekjes ontvangen. Deze organisaties wordt ook gevraagd om het boekje uit te delen aan mensen mét een uitleg over de mogelijkheid om persoonlijk aan te kloppen bij de Weerter Minima groep.
Wil jij je ook graag inzetten voor minima? Zoek je zelf hulp? Of zou je het minima boekje willen ontvangen? Mail dan naar [email protected] of bezoek de nieuwe website: www.weerterminima.nl.
Alleen de link vd site doet het niet…
Handig…
Bij mij wel ……………
Theo Smolenaers Ik vind het een goed initiatief van jullie. Maar tegelijkertijd lees ik in de limburger dat Weert fors wil investeren in culturele experimenten en zelfs een cultuur – coordinator wil aanstellen. Terwijl de minima moet wikken en wegen om rond te komen. Dat kan erbij mij niet in, sorry. Ik vraag me af hoe lang men zich nog voor de gek laat houden door zulke trucjes.
Lees ook met verbazing, dat nadat de nodige culturele initiatieven de nek om zijn gedraaid, er nu een cultuur coordinator moet komen. En inderdaad voor activiteiten, die voor minima niet toegankelijk zijn.
Wellicht is het een idee om een keer een commissie of raadsvergadering bij te wonen. Er wordt namelijk gewerkt aan een aanvalsplan armoedebestrijding in Weert. Op 11 mei mag iedereen die interesse heeft daarover meepraten en ideeën opwerpen tijdens een open bijeenkomst. Aanmelden kan hier: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd5fI1uE3vMdPkZ6IycrydrcPd0dxsVUnb6FohwETGIIw9a2g/viewform
Verder zet je hier een tegenstelling neer die niet bestaat. Investeren in cultuur versus ondersteuning van minima. Bedenk goed dat gemeenten helaas niet aan ‘inkomenspolitiek’ mogen doen. Dat zegt de wet nu eenmaal. Je kunt mensen met een hoog inkomen bijvoorbeeld niet meer afvalstoffenheffing laten betalen dan mensen met een laag inkomen, ik noem maar wat.
Je kunt lage inkomensgroepen wel op allerlei manieren ondersteunen en dat gebeurt ook maar kan beter. Vandaar het aanvalsplan.
Er wordt gewerkt aan een aanvalsplan armoedebestrijding zegt u.
Dat had er allang moeten zijn, u heeft al 3 jaar mede achter het bestuurlijk
stuur mogen zitten. U heeft gestuurd maar geen gas gegeven.
Wat wij bedoelen is dat schijnbaar Weert fors wil investeren in culturele experimenten en een cultuur – coordinator wil gaan aanstellen.
En aan de andere kant nog moet gaan werken aan een aanvalsplan armoedebestrijding. Verkeerde volgorde volgens ons.
Prioriteiten stellen noemen ze dat.
De beste stuurlui staan aan wal en om gas te geven is benzine nodig. Die was er niet, er moest flink bezuinigd worden omdat Weert tegen een steeds groter wordend financieel tekort aankeek. Eerst de puinhopen opruimen. Pim Fortuyn, u niet onbekend, heeft daar ook wel eens een boek over geschreven.
In het eerste jaar was het puinruimen, in het tweede jaar kwam er grip op de zaak, in het derde jaar, vorig jaar dus, kon er een begin gemaakt worden met weer investeren. Wat dat betreft zou het beter zijn als gemeenteraden voor zes jaar zouden worden gekozen zoals in België.
Maar goed. Zowel investeren in cultuur als in armoedebestrijding is in 2016 ingezet. Beide prioriteit, dus gelijktijdig. Beide zaken verdienen ook de tijd om goed uitgewerkt te worden.
Tot slot nodig ik u nogmaals uit om mee te denken op 11 mei, want op dat belangrijkste punt gaat u niet in.
Theo Smolenaers.
Dat van de beste stuurlui staan aan wal, daar zou u wel eens gelijk in kunnen hebben. Oplossingen hoeven niet altijd geld te kosten, en zoals ik al eerder zei u en uw partij nemen al langer deel aan deze stadsregering. Zij het in de raad of in B&W.
U haalt Pim Fortuyn aan, die had het ook over geld en middelen herschikken. En de puinhopen in Weert zoals uw schetst, stja daar bent u zelf ook mede verantwoordelijk voor.
Maar, we moeten aan de toekomst gaan denken, vandaar de Partij voor Weert ook mee gaat doen in 2018.
Dank voor uw uitnodiging, maar aan dit theater heb ik persoonlijjk
geen zin an.
Fijn dat u het met me eens bent dat de beste stuurlui aan wal staan. Het maakt de rest van uw reactie overbodig.
Maar wel één ding, u haalt aan dat de SP mede verantwoordelijk zou zijn voor de puinhopen omdat de partij al langer in de raad zit en dus onderdeel van ‘de elite’ of ‘het pluche’ is (althans zo interpreteert u dat neem ik aan). U geeft ook aan volgend jaar mee te doen aan de raadsverkiezingen om een plek in de gemeenteraad te bemachtigen. Maar dan maakt u vervolgens toch ook meteen deel uit van de elite en het pluche?
Zeer spijtig dat u er de 11e niet bij bent. Veel schreeuwen, niks daar noem ik dat.
‘de elite’ of ‘het pluche’ heeft u mij nog niet zien schrijven in deze topic. Nee, wij zullen daar dan niet bij horen.
Ik ben blij te horen dat u mij mist op de 11e. Maar aan dat theater doe ik niet mee.
Waar is Jeroen van Rosmalen gebleven?
Vast met de beste bedoelingen gedaan hoor, maar wat mij betreft worden alle extraatjes afgeschaft, inclusief de voedselbank. Houden we al het geld van ambtenaren, inkomensconsulenten en hoe ze ook heten mogen in de zak. Geef mensen een fatsoenlijk inkomen liefst uit werk en als het niet anders kan een uitkering. Ook ophouden met eigen bijdragen zoals voor de ziektekosten. Te zot, dat je denkt, dat iemand met een minimuminkomen dit over heeft en hem wel maandelijks een zorgtoeslag geven. Geldrondpomperij, die alleen maar geld kost.
Basisinkomen?
Ja bijvoorbeeld, met op de een of andere manier prikkels om indien mogelijk productief werk te verrichten.
Kan ik mee leven
Alweer vaag ‘ met een of andere manier prikkels om indien mogelijk ….’
Dat betekent eigenlijk dat jij het ook niet weet en dat anderen zich hierin moeten verdiepen met daarna een oplossing waar jij mee kunt leven en de minima zich tevreden moeten stellen. Geweldig onderbouwd en Goubet kan er ook nog mee leven!
Gekoppeld aan maatschappelijk nuttig maken?
AUB niet koppelen aan maatschappelijke clubjes die kosten sowieso al klauwen met geld.
Kijk maar op deze site https://weerterminima.nl/wie-zijn-wij/
de leden zijn stuk voor stuk verboden aan diverse clubjes die
maatschappelijk nuttig zouden moeten zijn.
Ik wil niet ontkennen dat er mensen zijn die het zwaar hebben maar met gratis geld en advies op de huidige manier los je het probleem niet op.
Mensen moeten leren dat ze moeten werken voor hun geld, en het argument dat er geen werk is is complete onzin.
Wat is er mis om tegenover een basis-inkomen een soort maatschappelijke dienstplicht te zetten? Natuurlijk wel voor diegene welke instaat zijn om hier in te participeren…
Kan ik zo geen antwoord op geven. Dat is een discussie die zéér zorgvuldig gevoerd moet worden. Ik ben bijvoorbeeld ook geen voorstander van een tegenprestatie in de bijstand. Dat is vaak eigenlijk werk onder het minimumloon. Werk is werk en dat moet betaald worden. Een tegenprestatie bij een basisinkomen haalt het principe misschien onderuit. Kortom ik ben niet meteen vóór of tegen, er moet eerst goed over nagedacht worden zodat er een onderbouwd besluit over genomen kan worden.
Dat ben ik helemaal met je eens. Maar als uitgangspunt is het zo gek nog niet…
Beetje vaag wat je schrijft. Wat zijn alle ‘extraatjes’ inkl.de voedselbank die vlgs jou afgeschaft moeten worden en wat is een fatsoenlijk inkomen zonder de toeslagen en subsidie en bijdragen.
Teejoo, het is inderdaad vaag. Hoop niet, dat je op dit forum een panklare oplossing verwacht. Wil alleen maar zeggen, dat alle regelingen volgens mij heel veel kosten om in stand te houden. Vind het verder rommelwerk om mensen met allerlei regelingen op de been te houden. Volgens mij is de regeling in Terneuzen voordat ie was begonnen.
Ik denk dat veel minima enigzins geholpen zijn met de huidige regelingen, huur-zorgtoeslagen, toegang tot de voedselbank en andere regelingen maar het mag altijd beter. Ik weet ook dat veel mensen geen benul hebben wat het is om een ‘minima’ te zijn, de eindjes soms/vaak niet aan elkaar kunnen knopen, om geen vooruitzichten (meer)te hebben op werk, chronisch ziek te zijn, hun kinderen veel moeten ontzeggen, dat de bewegwijzering naar sociale financiele hulp, ondersteuning, advies bij gemeentes of andere instanties zo ondoorzichtig, afstandig, bemoeillijkt en uitzichtloos is dat hierdoor ‘minima’ afhaken en steeds verder wegzakken in hun troosteloze situatie. ‘Minima’ is geen beroep of een keuze, het overkomt je door ongewenste, ongewilde omstandigheden.Deze groep minima mag best geholpen worden en als hiervoor een andere, betere regeling beschikbaar is, prima. Zolang, al 30 jaar ondertussen, zelfs de politiek er nog niet uit zeg ik ” gooi geen oude schoenen weg voordat je degelijke nieuwe hebt”
Weet niet of ee het oneens zijn. Zeker geen oude schoenen weggoien voor je nieuwe hebt. Echter ik word moe van het pleistertje plakken en wat het kost om dit in stand te houden. We hebben een eigen risico, vervolgens krijgen sommige mensen, als ze erom vragen dit weer gecompenseerd, we hebben een ozb heffing, die voor sommigen weer wordt kwijtgescholden etc etc
Als de politiek nu eens zou nadenken, besluiten en beslissen in wat jij noemt ‘pleistertje plakken’ en een afdoend en eerlijk systeem hier tegen over zou stellen dan zijn we het 100% eens. Maar zolang dat niet geschiedt blijft ‘pleistertje plakken’ de enige optie die recht probeert te doen aan de de miserabele positie waarin de minima verkeren. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat de politiek ook geen benul heeft over de leefomstandigheden v minima’s, niet weet wat het betekent, veel primaire levensbehoeftes niet veroorlofbaar zijn, steeds maar weer afhankelijk te zijn van allerlei subsies en regelingen als de minima al uberhaupt weet waar ze aan moeten/kunnen kloppen, afhankelijk te zijn v particulieren initiatieven zoals een voedselbank, armoedebestrijding een onduidelijke algemene probleembenoeming en slechts een agendapunt is.
De politiek zou het diepe donkerrode schaamrood op de kaken moeten hebben en wij, jij ik en vele anderen,komen niet verder als hopen op andere opties en ook eens afhankelijk te zijn, maar dan v politieke besluiteloosheid en desinteresse in het zoeken van plossingen. Pappen en nathouden.