Het college van B&W heeft de gemeenteraad de Kadernota 2017 aangeboden. De gemeente staat er financieel weer gunstig voor. De verwachting is dat het positieve resultaat van € 300.000,- in 2018 groeit naar ruim 2 miljoen in 2020 en 2021.
Wethouder financiën Martijn van den Heuvel: “de afgelopen jaren hebben we door soms impopulaire maatregelen de negatieve cijfers omgebogen in een meerjarig positief resultaat. Ook de benodigde reserves zijn weer aangegroeid. Dit is sneller dan verwacht. Er is zelfs ruimte om extra te investeren in Weert in o.a. cultuur, onze economie, armoedebestrijding, onze groene omgeving en verkeersveiligheid”.
De gemeenteraad spreekt zich op donderdag 15 juni a.s. uit over deze Kadernota. Dat gebeurt tijdens de raadsvergadering die om 13.00 uur begint. Bij de Kadernota 2017 geeft de gemeenteraad de richting aan voor de uitwerking van de begroting 2018.
Ombuigingsoperatie
Bij het begin van deze bestuursperiode werd het college van B&W geconfronteerd met een meerjarig negatief begrotingssaldo. De ombuigingsoperatie “Kiezen met Visie” die in gang werd gezet om het tij te keren, heeft veel van alle Weertenaren gevraagd.
Toch veel tot stand gebracht
Ondanks de moeilijke keuzes die gemaakt moesten worden, is ook veel tot stand gebracht. Zo zijn de 3 decentralisaties (van de zorg, werk en jeugdhulp) in Weert goed verlopen. Daarnaast is het gelukt om de dalende tendens in de grondexploitaties van de gemeente om te zetten in positieve ontwikkelingen en vooruitzichten.
het is een typisch een discussie tussen de have’s en not have’s.
een minderheid heeft directe ondersteuning van de overheid nodig en voelen zich te kort gedaan door bezuinigingen.
de meerderheid heeft andere ondersteuning nodig; betere wegen, rotondes , opwaarderen van de binnenstad subsidiering van cultuur etc.
Dit botst.
de have’s zijn in de meerderheid en winnen de discussie
Twee dingen.
– Ik weet niet welke van de twee groepen die je aanduid in de meerderheid of in de minderheid is, zal ook afhangen van waar je de grens tussen de ‘have’s’ en de ‘not have’s’ stelt
– Het is aan de politiek om het evenwicht te bewaken. Beide zaken die je noemt zijn belangrijk. Ik ben het wel met je eens dat de ‘not have’s’ de strijd te vaak verliezen. Dat is simpelweg te zien aan het feit dat de inkomensverschillen in Nederland stijgen en dat zowel het aantal armen als het aantal miljonairs stijgt.
Helaas zijn de mogelijkheden die specifiek de gemeente heeft om daar iets aan te doen vrij beperkt. De gemeente mag geen ‘inkomenspolitiek’ bedrijven zoals dat genoemd wordt. Ik ben het daar persoonlijk niet zo mee eens. En ik denk ook dat er wel degelijk inkomenspolitiek bedreven wordt. Je betaald toch ook meer OZB als je een duurder huis hebt? Om maar een voorbeeld te noemen.
De echte slagen moeten in Den Haag gemaakt worden. En Europa zal daar helaas vast ook wel weer iets van mogen vinden Bijvoorbeeld verhoging van het minimum loon, het omlaag brengen van de belasting op arbeid en het omhoog brengen van de belasting op kapitaal.
Toch is het niet zo dat de gemeente niks kan doen. Het bedrag dat in Weert wordt uitgegeven aan armoedebestrijding is sinds 2014 ieder jaar flink gestegen;
https://weert.sp.nl/blog/alle/bert-peterse/2016/01/geld-voor-minima-gaat-ook-naar-minima
Ook wordt er gewerkt aan een ‘aanvalsplan aanpak armoede’ dat alles wat er op dit vlak gebeurt moet gaan bundelen en verder uitbreiden.
https://weert.sp.nl/nieuws/2017/05/grote-opkomst-bij-avond-aanpak-armoede-in-weert
Kortom, er gebeurt al veel maar er is nog genoeg werk aan de winkel!
logisch alleen de winter standplaatsen voor de oliebollen kramen heeft al 11000 euro meer opgebracht door het nieuwe standplaatsen beleid pfffff
En ze blijven zichzelf op de borst kloppen. Hoeveel zou het positieve resultaat zijn geweest zonder de missers? En hou onder alle burgers van Weert eens een enquette met alleen de vraag “heeft u zorg nodig die u op dit moment niet of niet genoeg krijgt”.
Door die missers moest er bezuinigd worden. Je moet helaas puinruimen voordat je weer op kunt bouwen.
Wanneer mensen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben dan kunnen ze zich ten alle tijden melden bij de gemeente of desnoods bij mij persoonlijk. Ik hoor heel vaak dat mensen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben maar nooit namen en rugnummers zodat ze geholpen kunnen worden.
Mee eens Jeroen maar je zal vast begrijpen dat er voor inwoners soms geen touw aan vast te knopen valt. Zwaar bezuinigen om het jaar erop ‘winst’ te presenteren..
De raad mag toch geacht te worden minimaal een beleid te hebben voor de (4) gekozen jaren. Geen wonder dat politiek niet populair is.
Ik ben het met je eens. Zo een gemeentebegroting is vele malen ingewikkelder dan ik dacht voordat ik raadslid werd. Zie het als een bankrekening waar tien mensen constant geld op storten en tien anderen het er constant weer vanaf pinnen. En dan moet je ook nog eens rekening houden met wisselkoersen.
Op die grote schommelingen is nu wel beter grip dan tot enkele jaren geleden. Maar de grootste onzekere factor is en blijft het de hoeveelheid geld uit Den Haag. De verwachtingen van het bedrag uit Den Haag worden in mei en september zelfs twee keer per jaar bijgesteld.
Wanneer mensen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben (en die ze anders wel hadden), dan komt dat doordat:
– de spelregels van hogere hand veranderd zijn,
– de aanvragers door de bomen het bos niet meer zien en het daardoor vooral voor de ouderen zeer moeilijk is om deze zorg aan te vragen.
Zie nu al op tegen de dag, dat ik daar heen moet voor een rollator. Ben bang, dat ik dood en begraven ben voordat ze een besluit hebben genomen