(Foto’s) Met de kick-off op sportpark St. Theunis startte vrijdag de gemeente Weert met de JOGG-aanpak. In samenwerking met JOGG-regisseur Thomas Witjes, de scholen en maatschappelijke organisaties wil de gemeente serieus werk gaan maken om het overgewicht van veel jongeren aan te pakken.
JOGG is een landelijke beweging waarbij partners zich inzetten om gezond eten en bewegen voor jongeren van 0 t/m 18 jaar gemakkelijk en aantrekkelijk te maken. Met veel partijen in de wijk wordt samengewerkt zodat er meer aandacht is voor voeding, sport en beweging. Daarnaast helpt Jongeren Op Gezond Gewicht met het creëren van een gezonde omgeving op plekken waar kinderen en jongeren veel komen zoals school, sport en werk.
De kick-off vond plaats tijdens opening Lekker Fit Week voor de basisschool-leerlingen van Weert. Daarnaast was er ook aandacht voor het drinken van water. Gemiddeld consumeren kinderen in Nederland ruim 6 kilo suiker per jaar door zoete dranken tijdens schooltijd. Water drinken in plaats van zoete dranken kan enorm bijdragen aan gezond gewicht onder leerlingen. Men wil dat het drinken van water aantrekkelijker wordt gemaakt bij o.a. scholen, de kinderopvang, de sportvereniging en thuis.
[nggallery id=’5218′]
De verantwoording ligt allereerst bij de ouders. Tuurlijk mag er meegedacht worden, maar:
Is er al eens bij stilgestaan dat er ook kinderen zijn die van nature stevig zijn? of door medicatie? Deze groep wordt zo telkens geconfronteerd.
Gemeente Weert, ga besturen hoe het moet (dat is vaak al lastig) en bemoei je niet met de verantwoording van ouders.
Ouders weten vaak niet dat ze met alle goede bedoelingen hun kinderen suiker te eten en te drinken geven.
Een groot probleem is dat de voedingmiddelensindustrie tegenwoordig in zo’n beetje alles wat uit flessen, pakjes en zakjes komt suiker stopt. Suiker zorgt voor een snelle en kortstondige ‘buzz’ waardoor je eten lekker vindt. De concentratie in ieder product waarin je het net niet duidelijk proeft maar je lichaam er wel op aanslaat wordt nauwkeurig uitgedokterd. Verdienmodel! Onbewust ‘wil ik dit nog een keer eten of drinken!’ reclame doet de rest.
Suiker wordt door het lichaam zo’n beetje één op één omgezet in vet. Je kunt nog beter tien eieren een een paar vette speklappen eten!
Daarom is het wat mij betreft helemaal niet slecht dat (helaas in dit geval alleen de lokale) overheid tegen deze voedselmanipulatie ingaat. Veranderingen beginnen tenslotte van onderop. En natuurlijk helpt bewegen en sporten maar de aanpak aan de bron, om te beginnen minder suiker op school, is wat mij betreft erg verstandig.
Jeroen, ben het niet met je eens. Tegenwoordig wordt er zoveel aandacht aan gegeven dat je het zeker wel ergens oppikt. En nogmaals, overheid heeft hier geen bemoeienis mee. Opvoeding/Verantwoording ligt bij ouders en niet bij de gemeente. Ook de beruchte brief doe je ontvangt van de gemeente als het kind 18 wordt, van let op drugs drank etc. is zo’n voorbeeld.
En nogmaals, hoe vaak wil je een kind met natuurlijke aanleg of door medicatie nog met de neus op de feiten drukken?? Zij kennen veelal de problemen/oorzaak maar kunnen het niet voorkomen, toch worden zij steeds geconfronteerd en nu doet de overheid daar vrolijk aan mee. Schande!!
Onze overheid/gemeente gaat langzaam maar zeker over tot meer bemoeienis en betuttelen. Dat is geen taak van de overheid. Zorg eerst eens voor fatsoenlijk bestuur! Daar heb ik steeds meer mijn twijfels over
Ik kan je een heel eind volgen. Je onderbouwt heel zuiver waarom je vindt dat de overheid zich er niet mee moet bemoeien. Ik ben ook niet zo van de PvdA-mentaliteit ‘de overheid zorgt voor U en zal U gelukkig maken, gaat U vooral rustig slapen’. En het zal inderdaad zeker zo zijn dat mensen aanleg hebben.
Medicatie is trouwens weer iets heel anders, daar worden veel mensen tegenwoordig ook mee volgestopt.
Toch hebben scholen een aandeel in de opvoeding van kinderen simpelweg al door het feit dat ze daar een groot deel van hun tijd doorbrengen. Daar in ieder geval fatsoenlijk eten en drinken aanbieden zie ik geen kwaad in.
Je laatste twee zinnen daar ben ik het zeker niet mee eens. Ik vind dat het juist steeds beter gaat.
Dat de Gemeente beter bestuurd geloof ik wel, maar voor mijn gevoel kleine stapjes. Als de Gemeente terug gaat naar de kern en zich minder bemoeit met dit soort zaken, dan zijn de stappen van vooruitgang groter, lijkt me zo.
Verandering gaat nooit snel genoeg. Ik ken de frustratie als geen ander. Het voelt als een olietanker met een heel klein roertje. Maar ook die veranderd langzaam maar zeker van koers. In de afgelopen jaren is de gemeente al veel meer terug gegaan naar de kern. Vaak betekend dat ook dingen niet meer doen en dan voelen mensen, verenigingen, instellingen noem maar op zich ook gedupeerd. Het klinkt als een cliché, maar het is moeilijk zo niet onmogelijk om het (voor iedereen) goed te doen.
Ipv met de aaj pet zitte speule mer weer met de zwaor booketas sjauwee, des good veur de jeugd…
Is dat niet een verantwoordelijkheid van de ouders?
helemaal juist!