Het afgelopen jaar zijn in Weert controles uitgevoerd op de naleving van de voorschriften met betrekking tot het stoken van St. Maartensvuren.
Tijdens deze controles bleek 65% van de gecontroleerde St. Maartensvuren niet te voldoen aan aan de voorschriften. De hierbij aan de gestelde grootte van de hopen en/of de vereiste afstanden tot omliggende brandbare of brandgevoelige objecten. Ook was de conclusie na de controles dat de voorschriften niet altijd duidelijk en handhaafbaar waren. Deze conclusie is voor de gemeente Weert aanleiding om de voorschriften opnieuw te bezien en te actualiseren.
Handhaving was lastig
Door de jaren heen is gebleken dat handhaving van de voorschriften erg moeilijk is. Allerlei praktische maar vooral ook juridische zaken werken erg belemmerend voor een adequate handhaving. Het verantwoordelijk stellen van de melders die de St. Maartensvuren aanmelden bij de gemeente Weert is een eerste stap. Melders zijn en zullen hierop worden gewezen. Ook in het meldingsformulier wordt dit opgenomen.
Er zijn 2 opties voor handhaving te weten de strafrechtelijke en de bestuursrechtelijke weg. De strafrechtelijke weg is die waarbij politie of BOA’S bij overtreding proces-verbaal opmaken. Deze weg is lastig omdat hiervoor medewerking van partijen nodig is. De andere optie is de bestuursrechtelijke manier. Dat kan onder andere door een last onder dwangsom op te leggen. De dwangsombevelen kunnen qua tenaamstelling blanco worden voorbereid.
In 2017 valt St. Maarten / 11 november op een zaterdag. De dagen voor 11 november maar ook op de dag zelf zal gecontroleerd worden. Wanneer geconstateerd wordt dat niet wordt voldaan aan de voorschriften zal een last onder dwangsom worden opgelegd. Dit kan doordat de handhavers deze dwangsombevelen meenemen en ter plaatse invullen en vervolgens overhandigen aan de melder. De melder krijgt aangezegd dat de St. Maartenshoop niet mag worden aangestoken en dat anders de opgelegde dwangsom van € 1000,- zal worden verbeurd.
Enkele voorschriften
De stookplaats mag niet groter zijn dan 25 m3 en de hoogte niet meer dan de breedte met een maximum van 2,5 m. Dit houdt in maximaal 62,5 m3;
Het stoken moet plaatsvinden op een afstand van:
– Meer dan 30 meter van een gebouw, een opstapeling van oogstproducten, een erfbeplanting, hoogspanningsleidingen;
– Meer dan 100 meter van een bos-, heide of duinterrein en veengrond;
– Meer dan 100 meter van brandgevoelige objecten zoals bijvoorbeeld tankstations.
Ben een beetje creatief.doe dit samen met de brandweer.
Dit is puur gemeentelijk pesten, ambtenaartjes die mensen komen lastig vallen met allerlei regeltjes en dreigen met persoonlijk sancties terwijl degene die dit organiseren het voor de gemeenschap doen.
Indien men alle regels qua afstand & veiligheidsmaatregelen in acht neemt kan men probleemloos een stapel stoken van 6 meter hoog met dito afmetingen.
Dit is jaren gebeurd, maar schijnbaar denken ze zich tegenwoordig overal mee moeten bemoeien.
Ik heb al een aversie tegen ambtenaren, en dit maakt het er zeker niet beter op!
Ik ben geen ambtenaar maar heb zo nu en dan wel wat met de gemeente te maken. Of de overheid of hoe je het wil noemen.
Als de overheid teveel regels oplegt bijvoorbeeld over fik stoken dan worden ze boos. En in het geval van fik stoken ben ik het daar helemaal mee eens want waar bemoei je je mee. Kijk de andere kant op. Het leidt niet tot gezondheidsschade en als dat al zo is dan worden de gevolgen zwaar overdreven. Stook fik!
Als de overheid te weinig regels oplegt bijvoorbeeld over bestrijdingsmiddelen op eieren dan worden we boos. En in het geval van fibrofonil ben ik het daar volledig niet mee eens want we hebben het nergens over.Kijk de andere kant op. Het leidt niet tot gezondheidsschade en als dat al zo is dan worden de gevolgen zwaar overdreven. Eet eieren!
Weert kent maar 1 combinatie van omvang St Maartensvuur en bijbehorende veiligheids/overlast maatregelen. Hiervoor hoef je slechts een gratis melding te doen.
Zelfs als je bereid bent om strengere maatregelen te nemen inclusief brandweer die toezicht houdt, grotere afstanden aanhoud, aan de juiste kant van de bebouwing gezien de heersende windrichting, en hier ook een vergunning voor aanvraagt, dan nog is het maximum dezelfde 62,5 m3.
Goed bestuur houd m.i. in dat je de juiste veiligheids en overlastmaatregelen als randvoorwaarden stelt bij een aangevraagd evenent.
Deze eenvormigheid voelt als een betutteling; alsof de hele activiteit vanuit de overheid ongewenst is.
In een stad met St Maarten als patroonsheilige mag er best enige nuancering zijn in het vieren van deze traditie.
Dit lijkt me een taak voor de politiek!
Het werk van een controlerend ambtenaar lijkt me ook iets eenvoudiger als hij/zij kan zeggen: “dan had je maar een vergunning moeten aanvragen”
http://houtrook.nl/regelgeving/
Als u het ook niet meer begrijpt
Tsja…. 1960…..
Wat ik mij afvraag; ging het dan heel vaak mis dat er allerlei regels en afmetingen opgelegd moeten worden?
Wat ik mij afvraag; zijn de voorschriften dan zo overdreven streng en raar? Moet je iedereen zn gang maar laten gaan, zodat het misschien eerst mis gaat en dat er dan naar de gemeente kan worden gewezen dat er geen goede vergunningen worden opgelegd en (stokpaardje van een aantal mensen hier) dat er niet wordt gehandhaafd? Ik kan me nog wel een geval herinneren met een monstertruck in Haaksbergen…
bestuursrechtelijk fik stoken, altijd leuk…Ben blij dat ik in mijn jeugd nog ongedwongen en natuurlijk vaak met enig gevaar grote brandstapels heb mogen maken :-] Hoorde laatst ergens…laat jongens weer jongens zijn, phoephoe.
https://uploads.disquscdn.com/images/cc82ebc10ef989d12735b2eb8b22f1f113155a1769918aac308e57e40909ee49.gif
Ik vind de voorschriften meer dan logisch of ben ik de enige?
Zo goed als!
dan ben je de enige…