Zondag kwam er onverwacht nieuws voor veel deelnemers van de IJzeren Man volksloop; de IJzeren Man Volksloop gaat er mee stoppen.
Door het afhaken van veel 55-plussers, en een te beperkt aantal jongeren, kwam de organisatie al enkele keren onder de limiet van 140 deelnames. Dat aantal is nodig om gezond te kunnen draaien.
Vrijwilligers stoppen
Het stoppen van mede-oprichter Cor van den Kerkhof en vrijwilligster Truus Prinsen stelde de organisatie ook voor opvolgingsproblemen. De vrijwilligers hebben toen besloten te gaan stoppen met de organisatie, de laatste Volksloop wordt daarom gehouden op 3 december a.s..
Men gaat deze editie er dan zeker een gezellige ochtend van maken. Sint Nicolaas zal men begroeten, en er zijn nog enkele andere zaken in voorbereiding. De verloting van de waardebon van Hans Struijk onder de trouwe lopers die tenminste 7x meededen wordt ook op deze dag gedaan.
Huldiging
Maar zondag werden ook twee deelnemers gehuldigd. De gezichten van hen klaarden helemaal op toen ze naar voren gehaald werden voor een huldiging. Paul Verscheijden liep voor de 100e keer mee, en Jan van Grimbergen presteerde het zelfs voor de 300e keer aan de start te verschijnen.
Na de finish werd er nog door velen nagepraat over het nieuws.
En teken aan de wand, de vrijwilliger sterft uit. Dat roepen we al enkele jaren. Hebben het ook, met zoveel woorden, diverse malen bij wethouder Gabriels aangekaart en ook bij wethouder van den Heuvel. Maar de boodschap blijkt, tot nu toe, niet bij de gemeente Weert tot slapeloze nachten te leiden. Tot de een na de andere club en organisatie (sport, cultureel, maatschappelijk, sociaal) omvalt en ook het Weerter verenigingsleven door leegstand wordt gekenmerkt. En dan gaan we roepen: Hoe heeft dit kunnen gebeuren.
Wat zijn de concrete maatregelen die een gemeente kan nemen?
Een beleid ontwikkelen meer gericht op respect voor en ondersteuning van vrijwilligers. En besturen actief steunen bij het werven van vrijwilligers.
Realiteit is dat de gemeente nu een vertragende factor is die belemmeringen opwerpt of plannen afwijst, eisen telt en voorwaarden oplegt waardoor vrijwilligers afhaken.
Zo eist Weert soms bepaalde opleidingen maar worden de kosten van zo’n opleiding niet vergoed.
Ook moeten vrijwilligers steeds meer verantwooordelijkheden dragen waar ze, terecht en begrijpelijk, soms helemaal geen zin hebben en dus afhaken.
Dat zijn goede punten die kunnen helpen. Of daarmee het fundamentele probleem van mensen die steeds minder tijd hebben naast hun veeleisende werk en mantelzorg, is de vraag.
Toen ik nog in de raad zat, hebben we een voorstel om het VOG te vergoeden gesteund. Niet alle eisen zijn trouwens van de gemeente. In het verleden werd het ondersteunen van vrijwilligersorg aan Punt Welzijn opgedragen. Doen deze dat niet meer? Ik ben er zelf te veel uit om dit te weten. Maar eens dat dit beter zou moeten hoor.