Zondag 3 december a.s. om 10.00 uur wordt de allerlaatste IJzeren Man Volksloop georganiseerd.
Toen op de eerste zondag van april in 1980 de eerste Volksloop weggeschoten werd, kon niemand vermoeden, dat er nog 452 zouden volgen. De oprichters waren Paul Schors en Cor van den Kerkhof; ze bouwden een sterk team van vrijwilligers om zich heen, en zagen het deelnemersveld fors groeien in de loop van de jaren.
De Volksloop kenmerkte zich door zijn laagdrempeligheid; al vanaf 2 jaar liep de jeugd onder begeleiding van ouders mee, maar ook tachtigers waren aan de start te vinden. Afgetrainde atleten, maar ook joggers wisten de startplaats te vinden. Zowel een groot aantal lopers, maar ook de vrijwilligers, stemden hun vakantie af op de Volksloopdata, en de familie in Weert werd opvallend vaak bezocht op de eerste zondag van de maand.
Zo’n 20 trouwe vrijwilligers hebben er bijna 38 jaar voor gezorgd, dat het parcours er goed bij lag, en de eerste zondag van de maand op een correcte wijze verliep. Ruim 105.000 inschrijvingen volgden, en het was vaak een gemêleerd gezelschap uit vele (verre) landen. Totaal werd er meer dan 800.000 km bij elkaar gelopen in de prachtige omgeving van De IJzeren Man in Weert. Meer dan 3.000 Weerter vlaaien werden er onder de deelnemers verloot, en na elke loop was het weer gezellig in Café-Zaal Dennenoord.
Sjraar Heussen heeft de eer de meeste deelnames achter zijn naam te hebben staan (453), maar ook Leny Gillessen kon er wat van met haar 432 starts. Er werden enkele duizenden medailles uitgereikt voor elke 10e inschrijving per deelnemer, en ook de standaards voor elke 100e deelname vormen een groot aantal.
Er kon steeds op enkele welwillende sponsors een beroep gedaan worden, voor bekers van de jaarlijkse Volksloopserie, en de ondersteuning van de vele feestelijke momenten. Door het afhaken van een groot aantal 55-plussers en enkele vrijwilligers wordt er nu gestopt met de organisatie. Maar het wordt ongetwijfeld een mooie afsluiting; Sint en zijn Pieten brengen een bezoek, en wie weet wat ze voor de deelnemers in petto hebben. Ook de organisatie probeert een aardige geste te regelen.
Er worden heel wat “oude gezichten” verwacht a.s. zondag; nog één keer gezellig bijkletsen….. Wat let je om er ook bij te zijn?
Jammer dat ze er mee stoppen.
Dit is echt een laagdrempelig sportevent waar iedereen aan mee kan doen.
Goed voor de gezondheid en de sociale contacten.
Ik weet niet of de gemeente al sponsor is ??
Anders ligt daar een mooi kans voor de ‘sportstad’ Weert om de helpende hand toe te steken.
Voor veel sporters die begonnen met de volksloop, was dit een opstap naar halve en hele marathon.
Voor je een halve of hele marathon kunt uitlopen in een acseptabele tijd, is heel wat training nodig……uren en uren enkele dagen in de week op asfalt is op langere termijn heel slecht voor je knieën, enkels, heupen en andere gewrichten in de onderkant het lichaam.
Nu de volksloop wordt afgeschaft, zal voor een aantal sporters een hoop ellende in de toekomst bespaard blijven….
Goh, zelden met u eens, maar nu heeft u een punt. U vergeet echter het hart te benoemen, het is erg slecht voor je hart.
Schei toch uit zeg!
Dan maar over een aantal jaren aan het overgewicht. Is veel beter voor knieën, heupen, gewrichten, longen, bloedsomloop en natuurlijk alle organen ? zeker als op een onverharde ondergrond loopt
Beste Discus, een stevige wandeling is veel gezonder en beter voor je lichaam en hart dan een hardloop wedstrijd of zeker een marathon of ijzerenman loop. praat daar maar eens over met uw huisarts. Dik en vet worden ligt niet aan of je hardloopt, meer aan bewegen en inname van calorieën.
Ik ben door mijn jarenlange sport/wedstrijd ervaring aardig op de hoogte hoe het eea werkt danwel in elkaar steekt. Diverse A-sportkeuringen ondergaan en vooral geleerd om naar het lijf te luisteren…En laat dat nu net een heel belangrijk uitgangspunt zijn!
Hardlopen=bewegen!
Dan heb jij dus ook een vergroot hart, gevaarlijk zodra u boven de 50 komt.
Geloof dat ik heb aangegeven dat ik prima keuringen heb doorlopen. En ja daar horen dus ook diverse ego’s/metingen bij. Als je redelijk voor ziektekosten verzekerd bent wordt er jaarlijks € 250/450 aan preventief onderzoek (keuringen) vergoed…
Maar volgens mij heb jij ergens de klok horen luiden…maarja…de klepel hè.